Διαβήτης τύπου 2: Tα κοινά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα τρόφιμα που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν αμυλούχα λαχανικά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, και αναψυκτικά.

Διαβήτης τύπου 2: Tα κοινά τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από πολλούς παράγοντες, αλλά τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι ένα από τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Ορισμένα τρόφιμα φαίνονται εντάξει με την πρώτη ματιά, αλλά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη ή υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Τα κακά διατροφικά πρότυπα, ειδικά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο

Αμυλούχα λαχανικά

Τα λαχανικά συνήθως συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα. Αυτά ονομάζονται αμυλούχα λαχανικά.

Ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν πατάτες (όλες οι ποικιλίες), καλαμπόκι, πράσινα μπιζέλια και κολοκύθες.

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και αυξημένο οξειδωτικό στρες . Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι είναι ένα επεξεργασμένο δημητριακό, το οποίο σε σύγκριση με το καστανό ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Το λευκό ρύζι έχει επίσης υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή του.

Αναψυκτικά

Τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, αρωματισμένα ροφήματα καφέ και τσάι και ενεργειακά ποτά.

Μια μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών οδήγησε σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επεξεργασμένα φρούτα

Τα ολόκληρα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για εσάς. Ωστόσο, το διατροφικό όφελος μπορεί να αλλάξει όταν τα φρούτα υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Τα φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μορφή μαρμελάδας, ζελέ, ή κονσέρβας συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης μερικές φορές προστιθέμενη ζάχαρη.

Η υψηλή πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

Αλμυρά σνακ

Αν και τα αλμυρά τρόφιμα με νάτριο δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζονται συχνά μαζί.

Τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν πατατάκια, ποπ κορν, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, κατεψυγμένα έτοιμα σνακ και αλλαντικά.

Καρυκεύματα και dressings σαλάτας

Τα καρυκεύματα και οι σάλτσες για σαλάτες, όπως η μαγιονέζα, η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και άλλα ντρέσινγκς, είναι συχνά «ύπουλες» πηγές προστιθέμενων σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Η υπερβολική χρήση μπορεί να συσσωρευτεί και να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110