Στρείδια: Μια απόλαυση γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα

Τα στρείδια είναι για τους λάτρεις των θαλασσινών μια από τις μεγαλύτερες γευστικές απολαύσεις.

Στρείδια: Μια απόλαυση γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα

Στοιχεία για την κατανάλωση οστρακοειδών από τον άνθρωπο χρονολογούνται ήδη από 164.000 χρόνια πριν. Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, η ιστορία δείχνει ότι οι Ρωμαίοι στην Αγγλία απολάμβαναν και αυτοί τα στρείδια.

Στην Αμερική, τα στρείδια θεωρούνταν ένα φθηνό φαγητό που απολάμβανε κυρίως η εργατική τάξη στις αρχές του 19ου αιώνα. Έφτασαν στο αποκορύφωμά τους από το 1880 έως το 1901, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν 160 εκατομμύρια λίβρες κρέατος στρειδιών ετησίως.

Η παραγωγή στρειδιών έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο αιώνα, εν μέρει λόγω της καταστροφής των οικοτόπων και της μείωσης της ζήτησης. Παρόλα αυτά, παραμένουν ένα δημοφιλές θαλασσινό φαγητό που απολαμβάνουν οι γνώστες παγκοσμίως.

Διατροφικές Πληροφορίες

Τα στρείδια τρώγονται συνήθως ωμά με μερικές σταγόνες φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού. Το θρεπτικό τους περιεχόμενο δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις μεθόδους μαγειρέματος ή προετοιμασίας.

Έξι μεσαίου μεγέθους στρείδια περιέχουν περίπου:

Θερμίδες: 50
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Τα ωμά στρείδια είναι επίσης μια άφθονη πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων. Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή βιταμίνης Β12, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Βιταμίνη D
Σίδηρος
Μαγνήσιο
Φώσφορος
Ψευδάργυρος
Χαλκός
Μαγγάνιο
Σελήνιο

Πιθανά οφέλη για την υγεία από τα στρείδια

Τα στρείδια είναι φτωχά σε θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή τροφή για πολλούς ανθρώπους. Πολλά από τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία από τα στρείδια συνδέονται με την άφθονη ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Υγεία εγκεφάλου

Η εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης Β12 τα καθιστά μια φυσική επιλογή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με άνοια, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει επίσης συνδεθεί με συμπτώματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις.

Οστεοπόρωση

Τα στρείδια είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D, χαλκού, ψευδαργύρου και μαγγανίου. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, θεωρούνται το κλειδί για την επιβράδυνση ή ακόμη και την πρόληψη της οστικής απώλειας σε ηλικιωμένες γυναίκες λόγω οστεοπόρωσης. Επιπλέον, οι διαιτητικές πηγές αυτών των μετάλλων θεωρούνται πιο αποτελεσματικές από τα συμπληρώματα.

Πρόληψη της έλλειψης σεληνίου

Τα στρείδια είναι μια φυσικά πλούσια πηγή σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που το σώμα χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά. Όταν καταναλώνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, το σελήνιο είναι τοξικό, ωστόσο, μια ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, υπογονιμότητα και γνωστική εξασθένηση.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τα στρείδια

Αν και τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, έχουν κι αυτά κινδύνους. Μια ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία είναι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τα στρείδια.

Τροφική δηλητηρίαση

Εφόσον τα στρείδια τρώγονται τις περισσότερες φορές ωμά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μετάδοση βακτηριακής μόλυνσης. Ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στα στρείδια –το Vibrio vulnificus– συνδέεται με μια σοβαρή ασθένεια – ακόμη και με θανάτους.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να καταλάβετε εάν τα στρείδια στο πιάτο σας έχουν μολυνθεί. Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 24 έως 48 ωρών μετά την κατανάλωση και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο, διάρροια και σοκ.

Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από βακτηριακή μόλυνση είναι άτομα με καρκίνο, διαβήτη και ηπατική νόσο. Όσοι πάσχουν από αλκοολική ηπατική νόσο μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες, θα πρέπει να ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση ωμών στρειδιών.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110