Αλάτι θαλασσινό, Ιμαλαΐων, ανθός, σε νιφάδες: Ποιο απ' όλα είναι το πιο υγιεινό

Θαλασσινό σε νιφάδες, ροζ ορυκτό, ανθός αλατιού. Χάρη στους τηλεοπτικούς σεφ, το απλό αλάτι δίνει τη θέση του σε πιο... premium εκδοχές χλωριούχου νατρίου, που πολλοί εικάζουν ότι πρέπει να είναι κάπως πιο υγιεινές από το απλό επιτραπέζιο αλάτι.

Αλάτι θαλασσινό, Ιμαλαΐων, ανθός, σε νιφάδες: Ποιο απ' όλα είναι το πιο υγιεινό

Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το αλάτι; Είναι, όντως, πιο υγιεινές οι πιο ακριβές εκδοχές του.

Η Sonia Pombo, διατροφολόγος και επικεφαλής έρευνας και αντίκτυπου στο Action on Salt, διαφωνεί.

«Τα στοιχεία που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα», λέει. (Η υπερκατανάλωση συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης και νεφρικών προβλημάτων.) «Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες μπορεί να προσπαθήσουν να πείσουν το κοινό ότι είναι καλύτερες», λέει. «Αλλά αν κοιτάξετε τις μικροσκοπικές ποσότητες μαγνησίου ή καλίου σε αυτά τα άλατα, είναι γελοίο. Αν θέλετε μικροθρεπτικά συστατικά, φάτε ένα κομμάτι φρούτου».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ενήλικες συμβουλεύονται να μην καταναλώνουν περισσότερο από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Τα οφέλη των ηλεκτρολυτών επίσης συχνά υπερεκτιμώνται, λέει. Τα αλατούχα ποτά μπορούν να είναι χρήσιμα εάν αναρρώνετε από ένα στομαχικό πρόβλημα ή προπονείστε όπως ένας κορυφαίος αθλητής που ακολουθεί μια δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε αλάτι. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς; «Δεν είναι πραγματικά απαραίτητα – τρώμε ήδη πάρα πολύ αλάτι».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ενήλικες συμβουλεύονται να μην καταναλώνουν περισσότερο από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τρώμε 40% περισσότερο από αυτό – αλλά ακόμη και τα έξι γραμμάρια δεν είναι ένας στόχος που πρέπει να επιδιώκουμε, λέει ο Pombo. «Μπορούμε να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε με μόλις ένα γραμμάριο την ημέρα».

Αν ανησυχείτε για το πόσο αλάτι χρησιμοποιείτε, το μόνο «καλύτερο» είδος είναι το αλάτι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Η πραγματική απάντηση είναι να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση – αργά, ώστε να μην παρατηρήσετε τη διαφορά. Μαγειρέψτε στο σπίτι πιο συχνά και προσέξτε το κρυμμένο αλάτι σε προϊόντα όπως το ψωμί και οι σάλτσες.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110