Ροδάκινα vs νεκταρίνια: Ποιο έχει τις περισσότερες βιταμίνες και άλλα οφέλη

Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα περιέχουν παρόμοιες θερμίδες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και οι διαφορές τους είναι στις «λεπτομέρειες.

Ροδάκινα vs νεκταρίνια: Ποιο έχει τις περισσότερες βιταμίνες και άλλα οφέλη

Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα είναι δύο φρούτα που λατρεύουμε να τρώμε το καλοκαίρι και είναι ιδανικό και εύκολο σνακ για να πάρουμε μαζί μας στην εκδρομή ή στην παραλία.

Είναι και τα δύο πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά τα νεκταρίνια περιέχουν ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες καλίου, νιασίνης, μαγνησίου και φωσφόρου, ενώ τα ροδάκινα περιέχουν ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Α, C και λουτεΐνης.

Σε θερμίδες είναι σχεδόν το ίδιο, αφού 100 γρ και από τα δύο φρούτα έχουν περίπου 45 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα φρούτων έχει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Τα ροδάκινα έχουν σχεδόν διπλάσια βιταμίνη C από τα νεκταρίνια, 4,1 και 2,9 mg αντίστοιχα.

Επίσης, και τα δύο περιέχουν υψηλά επίπεδα καροτενοειδών (βήτα-καροτίνη).

Οφέλη για την υγεία

Φυτικές ίνες

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην βελτιωμένη πέψη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βήτα – καροτίνη

Μια μελέτη των επιπέδων καροτενοειδών στο αίμα, διαπίστωσε κάποια περιορισμένη συσχέτιση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων και του αυξημένου κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ και της ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Επίσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βήτα – καροτίνη μπορεί να σχετίζεται με την μείωση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αντιοξειδωτικά

Ροδάκινα και νεκταρίνια είναι αντιοξειδωτικά φρούτα, που σημαίνει ότι συμβάλλουν σε αρκετές κοινές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Πώς διαφέρουν στη γεύση και την υφή

Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα διαφέρουν οπτικά όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς την υφή της φλούδας τους. Η φλούδα των ροδάκινων είναι ομοιόμορφα χνουδωτή, ενώ η φλούδα των νεκταρινιών είναι λεία.

Τα νεκταρίνια, ένα μικρότερο φρούτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, θεωρούνται επίσης συχνά πιο γλυκά από τα ροδάκινα.

Οι διαφορές στις ποικιλίες και τα επίπεδα ωριμότητας στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την υφή. Δοκιμάστε διάφορες ποικιλίες για να καταλήξετε ποιο προτιμάτε.

Είναι τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα εποχιακά φρούτα;

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νεκταρινιών και ροδάκινων, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περίοδος αιχμής της συγκομιδής παγκοσμίως για τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110