Μπάρες δημητριακών: Υγιεινό σνακ ή παγίδα;
Μοιάζουν με την ιδανική λύση για τις πιεστικές ημέρες: οι μπάρες δημητριακών είναι μικρές, πρακτικές, γεμάτες «ενέργεια», «πρωτεΐνη» και «χωρίς ζάχαρη» ή «χωρίς γλουτένη». Είναι έτσι, όμως;

Οι μπάρες δημητριακών έχουν καθιερωθεί ως το «υγιεινό» σνακ του σύγχρονου τρόπου ζωής, όμως, χρειάζεται προσοχή στην ετικέτα! Αρκετές βιομηχανικές μπάρες, ακόμη κι αυτές που διαφημίζονται ως «fit» ή «wellness», περιέχουν σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης, ραφιναρισμένα έλαια, φοινικέλαιο, τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα συντηρητικά.
Με άλλα λόγια, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα προσεκτικά τυλιγμένο ζαχαρωτό με επίφαση υγιεινής τροφής.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της διατροφής , η δήλωση «χωρίς ζάχαρη» συχνά υποκαθίσταται από 3–4 εναλλακτικά γλυκαντικά, που λειτουργούν το ίδιο για τον οργανισμό και ίσως ακόμη χειρότερα για το έντερο.
Τι γίνεται με τις θερμίδες;
Μια τυπική μπάρα μπορεί να ξεκινάει από 150 και να φτάνει εύκολα τις 250 θερμίδες. Δηλαδή, ένα μικρό κυρίως γεύμα… χωρίς, όμως, να προσφέρει αίσθημα κορεσμού και τα θρεπτικά οφέλη ενός ισορροπημένου πιάτου.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις
Υπάρχουν πιο καθαρές επιλογές: μπάρες που βασίζονται σε λίγα και απλά υλικά, όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, λίγο μέλι ή φυστικοβούτυρο. Η καλύτερη λύση, ωστόσο, είναι σπιτικές μπάρες, με έλεγχο στο τι βάζετε και τι αποφεύγετε.
Οι ειδικοί συνιστούν:
- Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα. Πρώτα τα συστατικά και μετά τις θερμίδες.
- Αν η λίστα θυμίζει χημικό εργαστήριο, άφήστε την μπάρα ξανά στο ράφι.
- Αν σας «κρατάει» 2 ώρες και μετά σας «ρίχνει» μετά, δεν είναι σνακ – είναι παγίδα.
Η αλήθεια είναι απλή: Αν θελετε ενέργεια και υγεία, καταναλώστε πραγματικό φαγητό. Οι μπάρες μπορεί να βολεύουν, αλλά δεν είναι όλες αυτό που υπόσχονται.
Πηγή: iatropedia.gr