Καφές: Μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο, αλλά υπό μια προϋπόθεση

O καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, δείχνει νέα έρευνα, αλλά μόνο αν δεν βάλετε κρέμα, γάλα ή και ζάχαρη.

Καφές: Μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο, αλλά υπό μια προϋπόθεση

Ελληνικός, εσπρέσο, φραπές, φρέντο... ο καφές είναι το «κλειδί» για το ξεκίνημα της ημέρας για την πλειοψηφία των Ελλήνων και μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν: «οφέλη για την υγεία μόνο αν τον πίνετε σκέτο».

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι ο μαύρος καφές ή ο καφές με λίγη ζάχαρη συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν καφέ με πολλά γλυκαντικά, τα οφέλη για την υγεία εξαφανίζονταν.

«Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά ροφήματα στον κόσμο και, καθώς σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες αναφέρουν ότι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Φανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 46.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε εθνικές έρευνες υγείας μεταξύ 1999 και 2018. Ανέλυσαν τι είδους καφέ έπιναν οι άνθρωποι –με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ– και πόση ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά πρόσθεσαν.


Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.
  • Δεν βρέθηκε σαφής συσχέτιση μεταξύ του καφέ και των θανάτων από καρκίνο.
  • Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που έπιναν σκέτο καφέ ή καφέ με χαμηλές ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών φάνηκαν να ωφελούνται περισσότερο.

Στη μελέτη, η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορίστηκε ως περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι 225 γραμμαρίων.

«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα πρόσθετα του καφέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας και η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιεί την ποσότητα γλυκαντικού και κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Bingjie Zhou, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο καφές μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, απλώς να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που προσθέτετε!

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110