Αμύγδαλα vs Φυστίκια Αιγίνης: Ποια είναι καλύτερα από άποψη θερμίδων και πρωτεΐνης
Και οι δύο αυτοί ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και γεμάτοι θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές.

Τα αμύγδαλα είναι ένα ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να προσθέσουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στη διατροφή τους, αλλά και τα φιστίκια Αιγίνης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, αφού έχουν σχεδόν ίδιες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών με αυτές που θα βρείτε στα αμύγδαλα.
Η αλήθεια είναι ότι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι σχεδόν ισότιμα όσον αφορά τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες, τα λιπαρά και τις θερμίδες. Ποιον ξηρό καρπό θα πρέπει λοιπόν να επιλέξετε; Δώστε προσοχή σε μερικές σημαντικές διαφορές – και μη φοβηθείτε να τα αναμείξετε.
Ολυμπιακός: Λογικό να συζητηθεί η πώληση του Ορτέγκα
Αμύγδαλα
Μόλις 30 γραμμάρια ανάλατα αμύγδαλα περιέχουν:
160 θερμίδες
6 γραμμάρια πρωτεΐνης
14 γραμμάρια λίπους
6 γραμμάρια υδατανθράκων
4 γραμμάρια φυτικών ινών
Φιστίκια Αιγίνης
Μόλις 30 γραμμάρια ανάλατα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν::
162 θερμίδες
6 γραμμάρια πρωτεΐνης
13 γραμμάρια λίπους
8 γραμμάρια υδατανθράκων
3 γραμμάρια φυτικών ινών
Πρωτεΐνη
Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν στην πρόσληψη 20 έως 40 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, μαζί με 10 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα σνακ. Και, παρόλο που οι ξηροί καρποί δεν πρόκειται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή σας (ειδικά αν τρώτε κρέας), περιέχουν περισσότερο από αυτό το απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό απ’ ό,τι νομίζετε.
Τόσο τα αμύγδαλα όσο και τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται από τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν την υψηλότερη πρωτεΐνη, λέει η Natalie Rizzo, διαιτολόγος και συντάκτρια διατροφής του TODAY.
Στην πραγματικότητα, οι δύο ξηροί καρποί ισοβαθμούν εδώ: Μια μερίδα αμύγδαλα ή φιστίκια θα σας δώσει 6 γραμμάρια χορταστικής, δυναμωτικής πρωτεΐνης.
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν την καλή υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και οι φυτικές ίνες είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό όσον αφορά τον κορεσμό, δηλαδή σας βοηθούν να μείνετε χορτάτοι περισσότερο μετά το φαγητό.
Ευτυχώς και οι δύο αυτοί ξηροί καρποί συνδυάζουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συνεργάτιδα του TODAY.com Samantha Cassetty.
Τα φιστίκια Αιγίνης παρέχουν σταθερά 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα και τα αμύγδαλα 4 γραμμάρια. Έτσι, ενώ και οι δύο ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή για να πάρετε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των φιστικιών Αιγίνης στις φυτικές ίνες.
Βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά
Όπως και πολλές άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, παρέχοντας σχεδόν τη μισή ημερήσια αξία σε μια μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία του δέρματος. Στα αμύγδαλα θα βρείτε επίσης μια καλή δόση μαγνησίου, η οποία υποστηρίζει τον ύπνο, την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Εν τω μεταξύ, τα φιστίκια Αιγίνης οφείλουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους χάρη στις πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις που περιέχουν. Συγκεκριμένα, το χρώμα που προέρχεται από τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου.
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υποστηρίζουν τον ύπνο ως φυσική πηγή μελατονίνης και τρυπτοφάνης.
Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης;
Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης είναι και τα δύο υγιεινές, θρεπτικές, φυτικές πηγές χορταστικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών για την υγεία του εντέρου και βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.
Περιέχουν σχεδόν πανομοιότυπες ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών, λιπαρών και θερμίδων ανά μερίδα. Αλλά αν, για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να επιλέξετε μόνο το ένα ή το άλλο, να θυμάστε ότι τα αμύγδαλα έχουν ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες από τα φιστίκια Αιγίνης.
Αλλά τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν επίσης να αποτελέσουν χρήσιμο μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και να προσφέρουν μερικά επιπλέον αντιοξειδωτικά. Αν έχετε βαρεθεί τα αμύγδαλα ή δεν τα θέλετε, δοκιμάστε, λοιπόν, να φάτε φιστίκια.
Πηγή: iatropedia.gr