Πατάτες: Τα πολλά τους οφέλη στην υγεία
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμινες C και B6, κάλλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χορταστικές!

Βραστές, πουρές, τηγανητές ή ψητές, οι πατάτες αποτελούν εδώ και καιρό ένα αγαπημένο κομμάτι της διατροφής. Κατηγορούνται συχνά ότι μας παχαίνουν, καθώς και ότι ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Μία διατροφολόγος, ωστόσο, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι πατάτες για την υγεία, παρά την κακή τους φήμη.
«Συχνά λέω στους πελάτες μου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν μέρος του ρυζιού ή των ζυμαρικών που τρώνε κάθε εβδομάδα με πατάτες», λέει η Sophie Trotman, διατροφολόγος.
Ολυμπιακός: Λογικό να συζητηθεί η πώληση του Ορτέγκα
«Οι πατάτες περιέχουν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου», προσθέτει.
Τα οφέλη για την υγεία
Οι πατάτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
- Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα
- Πλούσιες σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο
- Γεμάτες με αντιοξειδωτικά
- Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα
- Καλές για την υγεία του εντέρου
- Χαμηλές σε θερμίδες
- Χορταστικές
Οι πατάτες περιέχουν μια τεράστια ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών: είναι γεμάτες με μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και B6, καλίου, φυλλικού οξέος και μαγνησίου, μαζί με κάποια ποσότητα σιδήρου και φωσφόρου.
Περίπου 100 γραμμάρια απλής πατάτας περιέχουν περίπου 80 θερμίδες, ενώ μια ίδια μερίδα μαγειρεμένων λευκών ζυμαρικώνμπορεί να έχει έως και 200 θερμίδες.
«Μια μέτρια πατάτα περιέχει περίπου 2 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικές για να σας διατηρούν σταθερούς και επίσης για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας», εξηγεί η Trotman.
«Οι λευκές πατάτες είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν και παραμένουν στον οργανισμό σας για περισσότερο χρόνο. Αυτό τις τοποθετεί περισσότερο στο ίδιο επίπεδο με το καστανό ρύζι από άποψη υγείας παρά με τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι ή το ψωμί, τα οποία είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες», προσθέτει η Trotman.
Τα μειονεκτήματα για την υγεία
- Χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
- Περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία
- Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης
Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά από άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη.
Παχαίνουν οι πατάτες;
Οι πατάτες δεν παχαίνουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, από μόνες τους. Οι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από το λίπος — αλλά εξαρτάται από το πώς τις μαγειρεύετε.
Αν για παράδειγμα προσθέσετε βούτυρο ή τυρί, αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.
Σύμφωνα με το NHS, οι αμυλούχοι υδατάνθρακες όπως οι πατάτες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Η επίσημη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων για τις γυναίκες είναι 230 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν σε 300 γραμμάρια την ημέρα.
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να τρώτε πατάτες
Μία μερίδα των 100 γρ περιέχει:
- Βραστές – 86 θερμίδες, 0,1 γρ. λίπους
- Ψητές – 120 θερμίδες, 6 γρ. λίπους
- Πουρές – 187 θερμίδες, 9,4 γρ. λίπος
- Τηγανητές – 202 θερμίδες, 7,1 γρ. λίπους
Γλυκοπατάτες
Η γλυκοπατάτα έχει τη φήμη της πιο υγιεινής από την κλασική πατάτα, αλλά και οι δύο τύπου είναι εξίσου καλοί, υποστηρίζει η διατροφολόγος.
«Αυτό που παίρνετε με τις γλυκοπατάτες είναι περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες», εξηγεί. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες, στα 2,1 γραμμάρια έναντι 1,6 γραμμαρίων ανά 100 γραμμάρια, αντίστοιχα.
Η ιδέα ότι οι γλυκοπατάτες «έχουν τις μισές θερμίδες» είναι μύθος και αν τις γεμίσετε με αλάτι, θα γίνουν γρήγορα και ανθυγιεινές.
Πηγή: iatropedia.gr