Ύπνος: Γιατί δεν πρέπει να πατάμε «αναβολή» στο ξυπνητήρι σύμφωνα με νέα έρευνα
Πόσοι άνθρωποι βάζουν νωρίτερα το ξυπνητήρι για να ξυπνήσουν βαθμιαία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που βάζουν το ξυπνητήρι στο κινητό να κτυπήσει μισή ώρα νωρίτερα από αυτή που θα σηκωθείτε, ξανασκεφθείτε το. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η «αναβολή» μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον υγιή ύπνο.
Δυστυχώς, η κίνηση αυτή είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι θα επιθυμούσαν οι γιατροί. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν την «αναβολή» τα περισσότερα πρωινά της εβδομάδας.
Δεν γνωρίζουν, όμως, το κακό που κάνουν στον ύπνο τους, λένε οι ειδικοί. «Η «αναβολή» στο ξυπνητήρι διαταράσσει μερικά από τα πιο σημαντικά στάδια του ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rebecca Robbins, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Όπως εξηγεί, η ώρα πριν από την πρωινή αφύπνιση είναι πλούσια στο στάδιο REM του ύπνου. Πρόκειται για το στάδιο των ονείρων που χαρακτηρίζεται από παροδική παράλυση των κινητικών μυών (πλην των οφθαλμικών), ταχείες κινήσεις των ματιών πίσω από τα βλέφαρα και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Το στάδιο αυτό έχει κρίσιμη σημασία για:
- Την εδραίωση της μνήμης
- Την ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Τη ρύθμιση των συναισθημάτων
Όταν λοιπόν εμείς βάζουμε το ξυπνητήρι νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, για να μην χρειαστεί να «πεταχτούμε» από το κρεβάτι, διαταράσσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Το μόνο που κερδίζουμε πατώντας «αναβολή» είναι να κοιμόμαστε ελαφρά στο ενδιάμεσο.
Η νέα μελέτη
Επειδή η «αναβολή» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν πόσοι τη χρησιμοποιούν, ποιοι και πόσο συχνά.
Έτσι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 21.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν μία εφαρμογή καταγραφής του ύπνου για κινητό. Τα στοιχεία αφορούσαν χρονικό διάστημα 6 μηνών. Συνολικώς επρόκειτο για πάνω από 3 εκατομμύρια νύχτες.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο 56% των περιπτώσεων οι χρήστες είχαν χρησιμοποιήσει την «αναβολή» στο ξυπνητήρι τους.
Πολλοί από αυτούς ήταν συστηματικοί χρήστες της «αναβολής». Στην πραγματικότητα, το 45% των χρηστών της εφαρμογής την πατούσαν 6 μέρες την εβδομάδα.
Ωστόσο η παράταση του ύπνου τους συνήθως δεν συνέβαινε μόνο μία φορά. Κατά μέσον όρο πατούσαν «αναβολή» 2,4 φορές κάθε πρωί, διαταράσσοντας τον ύπνο τους επί περισσότερα από 20 λεπτά.
Ποιοι την χρησιμοποιούν περισσότερο και πότε
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η χρήση της «αναβολής» ήταν πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.
Ήταν επίσης συχνότερη από όσους κοιμόντουσαν πολλές ώρες (πάνω από 9 κάθε βράδυ), έναντι όσων κοιμόντουσαν φυσιολογικά (7-9 ώρες) ή λίγο (κάτω από 7 ώρες). Ειδικά όσοι κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες, δεν την χρησιμοποιούσαν σχεδόν καθόλου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι δεν είχαν χρόνο για «χουζούρι» στο κρεβάτι.
Την «αναβολή» στο ξυπνητήρι τους χρησιμοποιούσαν επίσης περισσότερο όσοι έμπαιναν αργά για ύπνο, έναντι όσων έμπαιναν νωρίς.
Η χρήση της ήταν πιο συχνή κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, με αποκορύφωμα τις Τετάρτες.
Τέλος, η μελέτη έδειξε πως Αμερικανοί, Σουηδοί και Γερμανοί τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο απ’ όλους. Τη λιγότερη χρήση έκαναν Ιάπωνες και Αυστραλοί.
Τι να κάνετε
Αν οι παραπάνω περιγραφές, σας θυμίζουν κάτι από τον εαυτό σας, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Η Dr. Robbins συνιστά να βάζετε το ξυπνητήρι σας την ώρα ακριβώς που πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην χάσετε πολύτιμη ώρα από τον ύπνο σας και τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί ο εγκέφαλος στη διάρκειά της.
Πηγή: iatropedia.gr