Κεφίρ vs γιαούρτι: Ποιο είναι το καλύτερο προβιοτικό
Το κεφίρ και το γιαούρτι είναι και τα δύο τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά.

Το γιαούρτι παρασκευάζεται με καλλιεργημένα βακτήρια και το κεφίρ με κόκκους (ζωντανές καλλιέργειες που ζυμώνουν το γάλα και πολλαπλασιάζονται), ενώ και τα δύο παρασκευάζονται συνήθως με αγελαδινό γάλα.
Τα προβιοτικά στο κεφίρ και το γιαούρτι μπορούν να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου (την κοινότητα βακτηρίων, μυκήτων, ιών και άλλων μικροοργανισμών στο έντερο).
Ολυμπιακός: 15 σερί νίκες με ΟΦΗ σε 6 χρόνια
Το κεφίρ περιέχει περισσότερα στελέχη και μεγαλύτερο αριθμό προβιοτικών βακτηρίων (μετρούμενα ως μονάδες σχηματισμού αποικιών) από το γιαούρτι. Και οι δύο τροφές περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου, καλίου και πρωτεΐνης. Καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά έχει σημασία τι χρειάζεται ο οργανισμός κάθε ανθρώπου και πόσα προβιοτικά «μπορεί να αντέξει το στομάχι του».
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένας τύπος γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως από αγελαδινό γάλα και έχει μια πιο ξινή γεύση.
Οι κόκκοι κεφίρ είναι μια κοινότητα βακτηρίων γαλακτικού οξέος, βακτηρίων οξικού οξέος, ζυμών και άλλων μικροοργανισμών. Οι κόκκοι είναι πολύπλοκοι και η σύνθεσή τους ποικίλλει από αποικία σε αποικία. Η έλλειψη τυποποίησης καθιστά δύσκολη τη μελέτη των επιπτώσεων του κεφίρ στην υγεία.
Ένα φλιτζάνι έχει 104 θερμίδες, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, 9 γραμμάρια πρωτεΐνη, 316 mg ασβέστιο και 399 mg κάλιο.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με θερμότητα και βακτηριακή καλλιέργεια. Τα βακτήρια δρουν στη λακτόζη του γάλακτος, μετατρέποντάς την σε γαλακτικό οξύ. Το γάλα πήζει και γίνεται γιαούρτι.
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά, αλλά λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα, γεγονός που το καθιστά ενδεχομένως πιο εύπεπτο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Ένα φλιτζάνι γιαούρτι με πλήρη λιπαρά έχει 195 θερμίδες, 14 γραμμάρια υδατάνθρακες, 10 γραμμάρια πρωτεΐνη, 318 mg ασβέστιο και 410 mg κάλιο.
Οφέλη για την υγεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Έχουν δείξει, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, ενώ υποστηρίζει και την υγεία του εντέρου.
Στα οφέλη του, τα οποία βέβαια είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης, περιλαμβάνεται και η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η προστασία από μολύνσεις.
Από την άλλη, τα πιθανά οφέλη που έχει το γιαούρτι περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους. Επίσης, η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί αν έχει αντιοξειδωτικές επιδράσεις, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του κεφίρ.
Πιθανοί κίνδυνοι
Η κατανάλωση κεφίρ και γιαουρτιού θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, πεπτικές διαταραχές από την υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά και πιθανές λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα λόγω των ζωντανών βακτηρίων.
Πηγή: iatropedia.gr