Υπάρχει «καλύτερη ώρα» για τα φάρμακα της πίεσης;

Νέα, σημαντική ανάλυση δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει πολλούς ασθενείς.

Υπάρχει «καλύτερη ώρα» για τα φάρμακα της πίεσης;

«Πειστικές αποδείξεις» για το ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνουν οι υπερτασικοί ασθενείς τα φάρμακα για την πίεσή τους, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη το βράδυ δεν είναι καλύτερη από τη λήψη το πρωί για την προστασία από σοβαρές εκβάσεις, όπως:

  • Το μη-θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το μη-θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας
  • Ο θάνατος από κάθε αιτία

Το εύρημα αυτό αφορά τα φάρμακα που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα. Υποδηλώνει ότι η καλύτερη ώρα για να τα παίρνετε είναι αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2024) που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Λονδίνο.

Η συνδυασμένη ανάλυση έγινε σε πέντε μελέτες με συνολικώς 46.606 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους επί 12 ή περισσότερους μήνες. Στο μεσοδιάστημα κατέγραφαν τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια μεταξύ τους, τις νοσηλείες στο νοσοκομείο και άλλα προβλήματα υγείας.

Η υπέρταση σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ωστόσο ήταν αντιφατικά τα έως τώρα ευρήματα από τις μελέτες που εξέτασαν τις επιδράσεις από την ώρα που λαμβάνονται τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

«Στη μετανάλυσή μας συγκεντρώσαμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να τα εξετάσουμε συνδυαστικά. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ώρα της λήψης δεν επηρεάζει τις εκβάσεις», είπε στο συνέδριο ο Dr. Ricky Turgeon, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Όπως εξήγησε, τα συνδυασμένα ευρήματα των μελετών έδειξαν ότι τα αντιυπερτασικά φάρμακα μείωναν εξίσου τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, ανεξάρτητα από την ώρα λήψης τους. Δεν υπήρχε επίσης διαφορά μεταξύ της πρωινής και της βραδινής λήψης ούτε όσον αφορά τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και τις νοσηλείες.

«Τα αποτελέσματα της μετανάλυσής μας παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι δεν υπάρχει διαφορά με την ώρα λήψης των φαρμάκων. Επομένως οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα όποια ώρα τους ταιριάζει καλύτερα», τόνισε ο Dr. Turgeon.

«Γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή έχει ζωτική σημασία για να προστατευθούν οι ασθενείς από τις επιπτώσεις της υπέρτασης. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν το μήνυμα ότι οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα την ώρα που είναι πιθανότερο να τα θυμηθούν», δήλωσε ο καθηγητής Bryan Williams, επιστημονικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Η ώρα της λήψης δεν είναι σημαντική. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουν καθημερινά τα φάρμακά τους. Η νέα ανάλυση, συνδυάζοντας δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη τους».

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110