Διαβήτης: Πώς η ώρα του πρωινού συνδέεται με την εμφάνισή του
Τι έδειξε νέα μελέτη για τις ώρες των γευμάτων και τη σχέση τους με τη νόσο. Τι αναφέρουν γιατροί από το ΕΚΠΑ.
Αν θέλετε να προστατευθείτε από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, προσέξτε τι ώρα τρώτε το πρωινό γεύμα σας. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσο πιο αργά το καταναλώνετε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως της νόσου.
Οι ώρες κατανάλωσης των υπολοίπων γευμάτων της ημέρας δεν φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική παράμετρος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care. Στη μελέτη εντάχθηκαν 8.868 εθελοντές οι οποίοι κατά την έναρξή της την περίοδο 2008-2011 δεν έπασχαν από διαβήτη.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 39 χρόνια. Το σχεδόν 51% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές κατέγραψαν σε δύο διαφορετικές ημέρες τη διατροφή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις ώρες που έτρωγαν το πρωινό και τα άλλα γεύματά τους. Η κατανάλωση τροφής ταξινομήθηκε σε πέντε κατηγορίες ως εξής:
- Νωρίς το πρωί (6:00 έως 8:59 π.μ.)
- Αργά το πρωί (9:00 έως 11:59 π.μ.)
- Μεσημέρι έως απόγευμα (12:00 έως 5:59 μ.μ.)
- Βράδυ (6:00 έως 11:59 μ.μ.)
- Νύχτα (0:00 έως 5:59 π.μ.)
Οι επιστήμονες εξέτασαν πάλι τους εθελοντές τους έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια (την περίοδο 2014-2017). Στο μεσοδιάστημα οι 1.262 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έτρωγαν πρωινό αργά, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.
Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 100 θερμίδες (kcal) στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί, συσχετίστηκε με μείωση κατά 6% και 7% του κινδύνου, αντιστοίχως. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής και άλλους παράγοντες.
Ο κίνδυνος αναπτύξεως διαβήτη μειωνόταν επίσης κατά 5% για κάθε 100 θερμίδες που μεταφέρονταν στο όψιμο πρωινό, από τις άλλες ώρες της ημέρας.
Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ σχετιζόταν με μείωση κατά 7-9% του κινδύνου.
Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου για διαβήτη και της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου τις άλλες ώρες του 24ωρου.
Τα δεδομένα αυτά «ενισχύουν υπάρχοντα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι η πρόσληψη τροφής ενωρίς μέσα στην ημέρα κυρίως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», αναφέρουν οι καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).
Αλλαγή του τρόπου ζωής
Ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2 απειλούν ολοένα περισσότερους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παρεμβάσεις στον πληθυσμό με στόχο τη βελτίωση της υγείας.
Μία από αυτές είναι η κοινή δράση «Φροντίδα για το Διαβήτη», που εστιάζει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα στη διατροφή, στην άσκηση, στον ύπνο και στη διαχείριση του καθημερινού στρες.
Η δράση άρχισε τον Φεβρουάριο 2023, έχει διάρκεια 36 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας είναι 1η Υγειονομική́ Περιφέρεια Αττικής (1η ΥΠΕ) σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Πηγή: unsplash.gr