Πόσο αντέχει το φαγητό στο ψυγείο και πόσο στην κατάψυξη μετά από μια διακοπή ρεύματος

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάμε μετά από λίγες ώρες και ποια αντέχουν περισσότερο.

Πόσο αντέχει το φαγητό στο ψυγείο και πόσο στην κατάψυξη μετά από μια διακοπή ρεύματος

Λίγα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά από μία παρατεταμένη διακοπή ρεύματος το καλοκαίρι, όταν το ψυγείο είναι γεμάτο τρόφιμα. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα θα χρειαστεί να πετάξουμε και ποια αντέχουν αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα.

Το κλειδί, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είναι πόση ώρα θα παραμείνουν τα τρόφιμα σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία. Στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί έναν κατάλογο ευάλωτων τροφίμων τα οποία πρέπει να πετάμε, εάν παραμείνουν επί περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία αυτή είναι η συνιστώμενη για το ψυγείο μας. Πάνω από αυτήν αναπτύσσονται γρήγορα μικρόβια στα φαγητά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφικές δηλητηριάσεις. Ενδεικτικά τρόφιμα που πρέπει να πετάξετε μετά από 2 ώρες υψηλής θερμοκρασίας είναι έτοιμες πίτσες, ωμά κρέατα (και πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά), μαλακά τυριά, γάλα, γιαούρτια κ.λπ.

Ωστόσο, πότε θα αρχίσει να υπερβαίνει η θερμοκρασία του ψυγείου σας τους 4 βαθμούς; Η USDA τονίζει πως στα ψυγεία που λειτουργούν καλά, αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από 4 ώρες χωρίς ρεύμα.

Για να εξασφαλίσετε ότι και το δικό σας ψυγείο θα αντέξει τουλάχιστον τόσο, φροντίστε να μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του, συνιστά η Dr. Jill Roberts, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ειδάλλως, η θερμότητα του περιβάλλοντος θα ρίξει γρήγορα τη θερμοκρασία του.

Τα τρόφιμα στην κατάψυξη είναι πιο ασφαλή χωρίς ρεύμα. Μπορεί να αντέξουν μεταξύ 24 και 48 ωρών, αναλόγως με το πόσο γεμάτη είναι και πόσο συχνά ανοίγετε την πόρτα της.

Στην πραγματικότητα, θα αντέξουν 48 ώρες αν η κατάψυξη είναι γεμάτη και δεν ανοίξετε την πόρτα. Αν όμως είναι γεμάτη κατά το ήμισυ, θα αντέξουν 24 ώρες.

Ωστόσο, μόνο του το γεγονός πως κάποια τρόφιμα είναι κατεψυγμένα δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλή. Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Απλώς τους εμποδίζει να αναπτυχθούν.

Επομένως, οποιαδήποτε μικροβιακή μόλυνση συνέβη πριν τα καταψύξετε, θα παραμείνει και όσο είναι κατεψυγμένα, λέει η Dr. Bryan Quoc Le, ερευνήτρια στο Τμήμα Χημεία του Πανεπιστημίου Pacific Lutheran.

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που θα αποψυχθούν έως ότου έρθει το ρεύμα δεν πρέπει να τα ψύξετε εκ νέου. Το USDA παραθέτει στην ιστοσελίδα του και έναν οδηγό για ποια τρόφιμα της κατάψυξης πρέπει να πετάξετε. Ο γενικός κανόνας είναι πως κρατάτε ό,τι έχει κρυστάλλους πάγου και είναι παγωμένο όταν το αγγίζετε και πετάτε ό,τι έχει αποψυχθεί.

Τα πρώτα τρόφιμα που συνήθως αλλοιώνονται όταν μείνουν πολλές ώρες στο ψυγείο χωρίς ρεύμα είναι κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και φαγητά που έχουν περισσέψει, λέει η Dr. Roberts.

Τα σκληρά τυριά είναι πιο σταθερά, τα τριμμένα πιο ασταθή. Γάλα και γιαούρτι είναι δύο είδη που δεν θέλετε να καταναλώσετε, εάν έμεινε το σπίτι σας πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, μην τα δοκιμάστε για να καταλάβετε αν χάλασαν. Πολλά βακτήρια προκαλούν δηλητηριάσεις χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την όψη των τροφίμων.

Άλλα τρόφιμα που αντέχουν πολύ χωρίς ρεύμα είναι οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη/σάκχαρα, οξέα και αλάτι ή έχει χαμηλή υγρασία. Μαρμελάδες, βούτυρο, σκληρά τυριά, ψωμί, φυστικοβούτυρο, σάλτσα σόγιας, ντρέσινγκ με βάση το ξύδι είναι μερικά παραδείγματα.

Ανθεκτικά είναι και τα ολόκληρη φρούτα και λαχανικά, που συχνά διατηρούνται για μερικές μέρες και σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως μπορείτε και αυτά να τα κρατήσετε.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, πάντως, προτιμότερο είναι να πετάξετε τα φαγητά, παρά να το μετανιώσετε εκ των υστέρων, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110