Ρυζόνερο: Τα οφέλη του για τα μαλλιά και οι πιθανές παρενέργειες

Το ρυζόνερο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στους ασιατικούς πολιτισμούς ως θεραπεία ομορφιάς. Τι ισχύει, όμως, πραγματικά;

Ρυζόνερο: Τα οφέλη του για τα μαλλιά και οι πιθανές παρενέργειες

Το ρυζόνερο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στους ασιατικούς πολιτισμούς ως θεραπεία ομορφιάς. Είναι, όμως, η θαυματουργή θεραπεία για τα μαλλιά που υποστηρίζουν πολλοί ή μήπως πρόκειται για περαστική μόδα άνευ βάσης και ουσίας;

Ας δούμε τι γνωρίζουμε για το ρυζόνερο.

Το ρυζόνερο είναι νερό στο οποίο έχουμε βράσει ή μουλιάσει ρύζι. Περιέχει πολύ άμυλο, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το ρυζόνερο είναι πλούσιο σε:

Ινοσιτόλη

βιταμίνη Ε

βιταμίνη Β

μαγνήσιο

φυτικές ίνες

ψευδάργυρο

μαγγάνιο

Κάποιες από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, όπως:

Η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι πλούσια σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται τοκοτριενόλη. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα που έχουν αλωπεκία, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση.

Το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο καθοριστικής σημασίας για πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας. Μελέτες σε γυναίκες με αραιά μαλλιά διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου από το στόμα αύξησε την ανάπτυξη των μαλλιών τους μετά από 90 έως 180 ημέρες.

Η βιταμίνη Β. Η βιοτίνη είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συνδέονται στενότερα με την ανάπτυξη των μαλλιών. Η ανεπάρκεια βιοτίνης σχετίζεται με την τριχόπτωση, καθώς η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κερατίνης, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών και νυχιών.

Ο ψευδάργυρος. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια της ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της τρίχας. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση της τριχόπτωσης σε άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Πώς να παρασκευάσετε ρυζόνερο για τα μαλλιά

Όσον αφορά τις θεραπείες ομορφιάς, δεν υπάρχουν πολλές που να είναι τόσο φθηνές και εύκολες όσο το ρυζόνερο.

Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς μέθοδοι για να το παρασκευάσετε:

Σύντομο μούλιασμα. Ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό ένα φλιτζάνι ρύζι. Προσθέστε δύο με τρία φλιτζάνια νερό και αφήστε το ρύζι να μουλιάσει από 30 λεπτά έως δύο ώρες.

Βράσιμο. Βράστε το ρύζι όπως κάνετε συνήθως, αλλά προσθέστε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Όταν βράσει το ρύζι, στραγγίστε το και κρατήστε το νερό για να το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας.

Ζύμωση. Μερικοί θιασώτες του ρυζιού πιστεύουν ότι αφήνοντας το νερό από το ρύζι που έχετε μουλιάσει να μείνει (να υποστεί δηλαδή ζύμωση) δύο έως τρεις ημέρες, αυξάνονται τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το ρυζόνερο ως θεραπεία για τα μαλλιά, η καλύτερη επιλογή είναι να το ετοιμάσετε μουλιάζοντας το ρύζι, καθώς το βράσιμο μπορεί να σκοτώσει μερικές από τις βιταμίνες του και από τη ζύμωση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν βακτήρια.

Λουστείτε και ξεβγάλτε τα μαλλιά σας όπως κάνετε συνήθως. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ρυζόνερο. Αφήστε το για 20 λεπτά και ξεβγάλτε καλά με χλιαρό νερό.

Πόσο καλό είναι το ρυζόνερο για τα μαλλιά;

Υπάρχουν πολλές ανέκδοτες ενδείξεις ότι το ρυζόνερο μπορεί να δυναμώσει τα μαλλιά. Οι κάτοικοι του Huangluo στην Κίνα το χρησιμοποιούν για τη φροντίδα των μαλλιών τους και κερδίσει το βραβείο Γκίνες ως το χωριό με τα πιο μακριά μαλλιά («World’s Longest Haired Village»). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει πως το ρυζόνερο ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αν και περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα που συνδέονται με την υγεία των μαλλιών, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν γίνει σε άτομα που είχαν ανεπάρκεια σε αυτά, όχι σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της λήψης βιταμινών και μετάλλων από το στόμα, όχι της εφαρμογής τους στα μαλλιά.

Παρενέργειες του ρυζόνερου

Το ρυζόνερο δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους, επομένως είναι, λογικά, ασφαλές να το δοκιμάσετε. Ωστόσο, ορισμένα άτομα θα ήταν καλό να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους πριν το δοκιμάσουν. Μεταξύ αυτών είναι τα άτομα με:

Έκζεμα. Τα άτομα με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα έχουν φλεγμονή και φαγούρα επειδή το δέρμα τους δεν μπορεί να διατηρήσει έναν επαρκή φραγμό υγρασίας. Αν και υπάρχει περίπτωση να μην σας προκαλέσει κανένα πρόβλημα, θα ήταν καλύτερο να δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή περιοχή ή να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας.

Απώλεια μαλλιών. Εάν έχετε τριχόπτωση, δεν πρέπει να δοκιμάσετε το ρυζόνερο ως πρώτη θεραπεία. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας γιατί πολλές αιτίες τριχόπτωσης έχουν εγκεκριμένες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές.

Επιστημονικά αποδεδειγμένες μέθοδοι για να μακρύνουν γρηγορότερα τα μαλλιά σας είναι:

Να ελεγχθείτε για ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και, ειδικότερα, να σιγουρευτείτε ότι προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμινών Β και D, σιδήρου, ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τη διατροφή σας, να δοκιμάσετε συμπληρώματα βιοτίνης και κολλαγόνου, να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμικές επεξεργασίες, να ελαχιστοποιήσετε τις χημικές επεξεργασίες,να αποφεύγετε το βούρτσισμα των μαλλιών όταν είναι βρεγμένα, να καθαρίζετε τακτικά τις άκρες.

Πηγή: iatropedia.gr