Ντεκαφεϊνέ: Πόσο καλή επιλογή είναι τελικά;

Ορισμένες ομάδες υπεράσπισης της υγείας ζητούν από τον FDA να απαγορεύσει μία χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης.

Ντεκαφεϊνέ: Πόσο καλή επιλογή είναι τελικά;

Για τους ανθρώπους που αποφεύγουν την καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ δείχνει να είναι μια ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες υπεράσπισης της υγείας που υποστηρίζουν το αντίθετο ζητούν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, να απαγορεύσει μία βασική χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Αυτή η χημική ουσία είναι το χλωριούχο μεθυλένιο, ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες.

Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι από καιρό γνωστό ότι είναι καρκινογόνο, χαρακτηριζόμενο ως τέτοιο από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε η Δρ Maria Doa, ανώτερη διευθύντρια χημικής πολιτικής για το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, μία από τις πέντε ομάδες και τα άτομα που βρίσκονται πίσω από δύο αναφορές που στάλθηκαν στον FDA τον Νοέμβριο.

«Εκτός από το ότι είναι καρκινογόνο, το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να προκαλέσει άλλες βλάβες για την υγεία, όπως ηπατική τοξικότητα και σε υψηλότερες εκθέσεις νευρολογικές επιπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο», αναφέρει η ίδια.

Η τοξικότητα της χημικής ουσίας οδήγησε τον αμερικανικό Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να απαγορεύσει να πωλείται ως διαβρωτικό χρωμάτων το 2019. Το 2023 ο Οργανισμός πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής του και για άλλες καταναλωτικές χρήσεις και πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις, σύμφωνα με την κ. Doa. Ωστόσο, οι χρήσεις στα τρόφιμα που ρυθμίζονται από τον FDA, τα φάρμακα και τα καλλυντικά παραμένουν.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι επιτρέποντας το χλωριούχο μεθυλένιο στα τρόφιμα, ο FDA «αγνοεί» μια πρόσθηκη που έγινε στην ομοσπονδιακή νομοθεσία πριν από 66 χρόνια, τη «ρήτρα Delaney» όπως ονομάζεται, η οποία απαιτεί από τον FDA να απαγορεύει τα πρόσθετα τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε περίπτωση κατάποσης από ανθρώπους ή ζώα.

«Επομένως, αυτές οι χημικές ουσίες κατηγορηματικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς», λέει η κ. Doa.

Το αν ο FDA θα απαγορεύσει τελικά το χλωριούχο μεθυλένιο ή όχι είναι μια απόφαση που θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την πιθανή έκθεση σε αυτό, όταν αγοράζετε ντεκαφεϊνέ, αναζητήστε στη συσκευασία να αναφέρεται για το προϊόν κάποια σήμανση όπως χωρίς διαλύτες, Swiss Water Process Decaf ή πιστοποιημένος βιολογικός, λέει η κ. Doa.

Ψάξτε επίσης να μάθετε ό,τι μπορείτε για την εταιρεία. Ρωτήστε.

Σκεφτείτε επίσης πόσο συχνά πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, πόσο πίνετε και γιατί. Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που δεν περιέχουν καφεΐνη, όπως ροφήματα που παρασκευάζονται από ρίζα κιχωρίου, σύκα και κριθάρι, ρίζα πικραλίδας, ελιξίρια μανιταριών, κακάο, το τσάι rooibos και το τσάι yerba mate.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110