Τέσσερις ιδιότητες του λεμονιού και του lime που δεν γνώριζες και θα σε ενθουσιάσουν

Είτε ως χυμό είτε ως τελική πινελιά σε ένα νόστιμο πιάτο με ψάρι, αυτές οι πικάντικες σταγόνες εσπεριδοειδών παρέχουν τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με άλλα φρούτα της ομάδας.

Τέσσερις ιδιότητες του λεμονιού και του lime που δεν γνώριζες και θα σε ενθουσιάσουν

Η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη που περιέχονται στα lime και στα λεμόνια είναι μέρος μιας ομάδας βιταμινών που ονομάζεται σύμπλεγμα Β. Είναι υπεύθυνες για την μετατροπή της τροφής στην ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Βοηθούν επίσης τα κύτταρα στο σώμα να αναπτυχθούν και να κάνουν τη δουλειά τους. Μόνο ένα μεσαίου μεγέθους λεμόνι ή lime αποδίδει ένα μικρό μερίδιο από αυτά που χρειάζονται κάθε μέρα.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό τότε η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα, τα αιθέρια έλαια και οι κουμαρίνες είναι όλα άφθονα στα λεμόνια και το lime. Είναι μέρος μιας ομάδας υπερ-ουσιών που ονομάζονται αντιοξειδωτικά. Ενώνονται για να πολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπρόσθετα, το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσει τη διακοπή συσσώρευσης αλάτων στα νεφρά και την αποτροπή σχηματισμού πέτρας. Τέλος σημαντική είναι και η βελτίωση της χοληστερόλης. Ένα καθημερινό μείγμα σκόρδου και χυμό λεμονιού θα μπορούσε να είναι μια καλή συνήθεια για άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Τα ανθυγιεινά επίπεδα συνδέονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.