Πάρκινσον: Η διατροφή κλειδί για την αντιμετώπισή του

Αν και η διατροφή δεν θεραπεύει τη νόσο του Πάρκινσον, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής.

Πάρκινσον: Η διατροφή κλειδί για την αντιμετώπισή του

Το πάρκινσον συνδέεται στενά με την έλλειψη κυττάρων ντοπαμίνης στο σώμα και έτσι, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τη ντοπαμίνη φυσικά μέσω της διατροφής.

Επιπλέον, τα δευτερεύοντα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, όπως η άνοια και η σύγχυση, μπορεί να βελτιωθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Έμφαση δίνεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για κάποια από τη διανοητική έκπτωση που παρατηρείται στη νόσο του Πάρκινσον. Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών:

Ξηροί καρποί: καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, πεκάν και φιστίκια Αιγίνης

Μούρα: βατόμουρα, γκότζι μπέρι, κράνμπερι

Λαχανικά: ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, σπανάκι και λάχανο

Η εφαρμογή μιας φυτικής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτούς τους τύπους τροφών μπορεί να παρέχει την υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του Πάρκινσον.