Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συνδέονται με προβλήματα υγείας και πρόωρο θάνατο

Σε μια τελευταία ανασκόπηση επιστημονικών μελετών υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών είναι πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη δεκάδων προβλημάτων υγείας, ακόμα και τον θάνατο.

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συνδέονται με προβλήματα υγείας και πρόωρο θάνατο

Ποια τρόφιμα ορίζονται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα; Σε αυτά περιλαμβάνονται τα συσκευασμένα σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, στιγμιαία noodles και έτοιμα γεύματα. Αυτά τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιομηχανικά σκευάσματα που αποτελούνται κυρίως από χημικά τροποποιημένες ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, μαζί με πρόσθετα που βελτιώνουν τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και την ανθεκτικότητα, με ελάχιστη έως καθόλου συμπερίληψη ολόκληρων τροφίμων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρατηρήθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου πρόωρου θανάτου, του θανάτου από καρδιακές παθήσεις, των κοινών ψυχικών διαταραχών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, γαστρεντερικών προβλημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ίσως το τίμημα για μια νοστιμιά που διαρκεί λίγο και μια κάποια εξοικονόμηση χρόνου να είναι δυσανάλογο και εις βάρος της υγείας. Μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα «τίποτα πιο νόστιμο από κάτι φρέσκο».