Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Γιατί έχει σημασία το φαγητό.

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθάει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων όσο και των πνευμόνων. Για να διατηρηθούν σε κορυφαία φόρμα ακολουθούν ορισμένα τρόφιμα που παράλληλα με τη διακοπή καπνίσματος και άλλες φιλικές προς τους πνεύμονες συνήθειες ενισχύουν την υγεία τους.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως όσπρια, λαχανικά είναι κάτι εξαιρετικό για τους πνεύμονες. Η έρευνα δείχνει ότι λειτουργούν καλύτερα σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες από ότι σε άτομα που απέχουν. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σημαντική είναι η περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Ε, σελήνιο και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία τους. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τους σπόρους chia, κινόα, αχλάδια, μπρόκολο και πολλά άλλα.

Μούρα: Τα κόκκινα και μπλε φρούτα όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για το χρώμα τους και το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική γήρανση των πνευμόνων.

Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου, το οποίο συνδέεται με την υγεία των πνευμόνων. Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων ντομάτας όπως ο χυμός μπορεί να βελτιώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών σε περίπτωση άσθματος ενώ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Συμπερασματικά η ποικιλία τροφών από κάθε ομάδα και από κάθε χρώμα λειτουργεί ευεργετικά στην καλή υγεία των ζωτικών αυτών οργάνων.