Διατροφή και καρκίνος: Το ελλαγικό οξύ ασπίδα στην προστασία του οργανισμού

Το ιδιαίτερο ελλαγικό οξύ και ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου.

Διατροφή και καρκίνος: Το ελλαγικό οξύ ασπίδα στην προστασία του οργανισμού

Οι φυτικές τροφές περιέχουν χιλιάδες φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φυτοθρεπτικές ή φυτοχημικές ενώσεις. Ευθύνη τους είναι η προστασία των φυτών από μικρόβια, μύκητες, σφάλματα και άλλες απειλές. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετές από αυτές τις ενώσεις αυξάνοντας την αξία τους στη διατροφή.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά αν και δεν είναι τόσο απαραίτητα όσο οι βιταμίνες και τα μέταλλα, η επάρκεια τους στον οργανισμό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού. Περισσότερα από 25.000 φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε φυτικές τροφές με τα έξι πιο σημαντικά να είναι τα καροτενοειδή, το ελλαγικό οξύ, τα φλαβονοειδή, η ρεσβερατρόλη, οι γλυκοσινολικές ενώσεις και τα φυτοοιστρογόνα.

Το πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό όμως εξίσου σημαντικής σημασίας, το ελλαγικό οξύ, ανευρίσκεται σε μια σειρά από μούρα και άλλα φυτικά τρόφιμα. Ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα περιέχουν οι φράουλες, τα σμέουρα, το ρόδι και τα καρύδια. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ μπορεί να βοηθήσει και το ήπαρ να εξουδετερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Περισσότερη έρευνα διεξάγεται ήδη σε αυτή τη μικρή πολλά υποσχόμενη ένωση, με τα περισσότερα αποτελέσματα να ενισχύουν τα αρχικά ευρήματα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach