Είναι πραγματικά επιβλαβής η κατανάλωση φαγητού μετά τις 8 το βράδυ;

Είναι τόσο κακό το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ;

Είναι πραγματικά επιβλαβής η κατανάλωση φαγητού μετά τις 8 το βράδυ;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίς συνδέεται με σταθερό βάρος. Η ώρα κατανάλωσης του φαγητού, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τον μεταβολισμό επηρεάζοντας τελικά το βάρος. Ωστόσο για τους ειδικούς πιο σημαντικό είναι το είδος της τροφής που καταναλώνεται από ό,τι η ώρα.

Το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου έχει συσχετιστεί με παλινδρόμηση οξέος, διαταραχές της πέψης και του σακχάρου του αίματος, λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν μια κακή νυχτερινή ανάπαυση. Όμως το ερώτημα παραμένει: είναι πραγματικά τόσο καταστροφικό το φαγητό εκείνη την ώρα;

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα των συμμετεχόντων, μείωσε την ποσότητα των θερμίδων που έκαιγαν και οδήγησε σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους.

Αυτό που συστήνεται είναι η επιλογή άπαχων πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, γιατί παρέχουν εξαιρετική ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Προσοχή χρειάζεται από τους ασθενείς με διαβήτη ή άλλα προβλήματα. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συστάσεις του γιατρού για το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και των σνακ.

Εν κατακλείδι η σταθερή ώρα φαγητού, η αποφυγή μεγάλων γευμάτων πριν από τον ύπνο, η διατήρηση ισορροπημένης διατροφής, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να έχουν σημαντικότερη επίδραση στην υγεία από ό,τι η παρακολούθηση της ώρας και μόνο.