Συζητώντας για τις πρωτεΐνες: Φυτική εναντίον ζωικής

Τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική ευεξία.

Συζητώντας για τις πρωτεΐνες: Φυτική εναντίον ζωικής

Το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων αν όχι το σημαντικότερο. Ωστόσο τελευταία, όλο και περισσότεροι εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά.

Η ζωική πρωτεΐνη ή η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικές τροφές, περιέχει και τα 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των 9 βασικών, αυτών που το σώμα δεν συνθέτει από μόνο του. Οι φυτικές πρωτεΐνες, γενικά στερούνται ενός ή περισσότερα από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας συνδυασμός φυτικών τροφών για να ληφθούν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ωστόσο,η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή, που σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να συμπληρωθεί η απαραίτητη ποσότητά της. Επιπλέον, η ζωική πρωτεΐνη συχνά συνοδεύεται από τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Τι συμβαίνει όμως όταν το ζητούμενο είναι το «στέγνωμα»; Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τον σχηματισμό των μυών λόγω του πλήρους προφίλ αμινοξέων και της καλύτερης πεπτικότητας. Όμως και οι φυτικές έχουν τη αξία τους. Δύο μελέτες από το 2020 και το 2023 αποδεικνύουν ότι η προπόνηση με αντίσταση σε συνδυασμό με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από φυτικές τροφές μπορούν να οδηγήσουν στα ίδια μυϊκά αποτελέσματα με τις συμβατικές δίαιτες.

Η ποικιλία είναι το κλειδί, επομένως η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρές φυτικές τροφές και μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, συνιστάται ιδιαίτερα.