Κατανοώντας τη σχέση σας με το φαγητό

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη σχέση μου με το φαγητό;

Κατανοώντας τη σχέση σας με το φαγητό

Μια καλή σχέση με το φαγητό είναι όπως κάθε άλλη σχέση. Απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και πολλή υπομονή. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η σχέση με το φαγητό πηγαίνει πιο βαθιά από το να τροφοδοτεί το σώμα. Σε αντίθεση με τα ζώα που τρώνε αποκλειστικά για την επιβίωση, οι άνθρωποι τρώνε για λόγους όπως χαρά, ευχαρίστηση, κοινωνικοποίηση. Το φαγητό είναι κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης. Όταν αρχίσετε να εκτιμάτε το φαγητό ως κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή καυσίμου, μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε αξία σε αυτό και να αναπτύξετε μια υγιή σχέση.

Τα σημάδια μιας καλής σχέσης με το φαγητό περιγράφονται ως εξής:

Επιτρέπετε στον εαυτό σας τα φαγητά που απολαμβάνετε άνευ όρων.

Ακούτε και σέβεστε τα φυσικά σημάδια πείνας του σώματος.

Τρώτε όταν πεινάτε και σταματάτε όταν νιώθετε χορτάτοι.

Κανένα φαγητό δεν είναι εκτός ορίων.

Δεν έχετε εμμονή με το νούμερο στη ζυγαριά.

Δεν αφήνετε τις απόψεις των άλλων να υπαγορεύουν ποια τρόφιμα να τρώτε.

Δεν νιώθετε την ανάγκη να δικαιολογήσετε τις διατροφικές σας επιλογές.

Καταλαβαίνετε ότι δεν σας καθορίζουν τα τρόφιμα που τρώτε.

Απολαμβάνετε όλα τα φαγητά με μέτρο.

Επιλέγετε τροφές που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα.

Οι θερμίδες δεν είναι το κέντρο των διατροφικών επιλογών.

Εάν κοιτάτε αυτήν τη λίστα και σκέφτεστε «δεν θα φτάσω ποτέ σε αυτό το σημείο», δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με την ιδέα να εγκαταλείψουν τη διατροφική νοοτροπία και να απωθήσουν τα μηνύματα της διατροφικής κουλτούρας που καλλιεργείται από τη νεαρή ηλικία. Αντί να εστιάσετε στο να τσεκάρετε κάθε στοιχείο στη λίστα, προσπαθήστε να προσεγγίζετε ένα κάθε φορά με ρυθμό που ταιριάζει σε σας και τον οργανισμό σας.

Μια καλή σχέση με το φαγητό περιλαμβάνει το να καλωσορίζεις όλα τα φαγητά με μέτρο, να τρως τροφές που σου αρέσουν, να μην αφήνεις το φαγητό να ελέγξει τη ζωή σου και να καλλιεργείς τη βεβαιότητα ότι τα τρόφιμα που τρως δεν καθορίζουν την αξία σου ως ανθρώπου.