Νόσος Hashimoto: Τροφές και συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής

Πώς η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα του Hashimoto.

Νόσος Hashimoto: Τροφές και συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει τον θυρεοειδή, προκαλώντας τελικά ανεπαρκή παραγωγή ορμονών.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής κατέχουν σημαντική θέση στη διαχείριση του Hashimoto, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή. Από την άλλη μεριά η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή η οποία συνδέεται συχνά με τη διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας ενεργοποίησης πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αυτές οι συγκεκριμένες δίαιτες παρέχουν το 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τις βρογχογόνες τροφές. Τα βρογχογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και το μαγείρεμά τους μειώνει τη βρογχογόνο δράση τους. Επομένως, είναι απίθανο να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός εάν καταναλωθούν σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.

Σε μια κατάσταση θυρεοειδίτιδαςHashimoto, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Η εστίαση στα παρακάτω τρόφιμα είναι σημαντική:

Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες.

Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια.

Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθα.

Καλά λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, ελαιόλαδο, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.

Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο.

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά από καστανό ρύζι.

Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.

Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές.

Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά προϊόντα (εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, πλήρες άγλυκο γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλτσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο.

Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό.

Η μείωση του άγχους, η ξεκούραση και η εξάσκηση της φροντίδας του εαυτού είναι απαραίτητα για όσους πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto.