Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους για τους άνδρες

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, η ενυδάτωση, η άσκηση και η φροντίδα για την ψυχική και πνευματική υγεία ολοκληρώνουν το παζλ για την καλύτερη συνολική υγεία.

Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους για τους άνδρες

Το ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Κανένας αριθμός δεν αποδίδει την πλήρη εικόνα της ατομικής υγείας. Το πώς συμπεριφέρεστε στο σώμα και το μυαλό είναι συχνά καλύτεροι δείκτες της συνολικής υγείας και ευεξίας. Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή όπου οι γιατροί και άλλοι ειδικοί πρέπει να χρησιμοποιούν διαγράμματα, δεδομένα και άλλες μετρήσεις για να δημιουργήσουν έναν τυπικό ορισμό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός συχνά καταγράφει τον δείκτη μάζας σώματος ή το ποσοστό σωματικού λίπους. Ο προσδιορισμός του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του συνολικού σωματικού λίπους είναι δύο μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και της σύστασης του σώματος.

Γενικά, οι άνδρες έχουν χαμηλότερη αναλογία σωματικού λίπους προς άπαχο ιστό από τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί τις διαφορές στα εύρη. Η αναπαραγωγή παίζει ρόλο στα υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους για τις γυναίκες. Έχοντας αυτό υπόψη, το διάγραμμα ACE δίνει τα ακόλουθα εύρη για τους άνδρες:

Ποσοστό λίπους ανά κατηγορία

Απαραίτητο λίπος: 2-5%

Αθλητές: 6-13%

Αθλούμενοι: 14-17%

Φυσιολογικό: 18-24%

Παχυσαρκία >25%.

Για το ιδανικό ποσοστό λίπους με βάση την ηλικιακή κατηγορία για τους άνδρες είναι:

20-39 έτη: 8-19%

40-59 έτη: 11-21%

60-79 έτη: 13-24%.