Πέρα από τη χοληστερόλη: Τρόποι για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Αυτά τα λίπη είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά η συγκέντρωση τους σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Πέρα από τη χοληστερόλη: Τρόποι για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Όπως και η χοληστερόλη, τα προβλήματα με τα τριγλυκερίδια μπορεί να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανώς σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να είναι μέρος μιας ανθυγιεινής κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. Άλλα μέρη αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν χαμηλή HDL «καλή» χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση του σπλαχνικού λίπους και υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη. Αυτό το κρεμώδες latte, το σάντουιτς με τυρί ή μια μπάλα παγωτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά τριγλυκερίδια και σε κατανάλωση αυξημένων θερμίδων επίσης. Οι χειρότεροι παραβάτες είναι τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το τυρί, το πλήρες γάλα και το κόκκινο κρέας.

Η βασική αλλαγή που χρειάζεται είναι η αντικατάσταση του λευκού αλευριού με εκείνο ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν οι φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Για παράδειγμα το ιδανικό πρωινό περιλαμβάνει ένα μπολ βρώμης με μούρα αντί για κουλούρι ή γλυκά δημητριακά. Το μεσημέρι, η καλύτερη επιλογή είναι μια σαλάτα γεμάτη λαχανικά και φακές. Το κάστανό ρύζι ή η κινόα στο δείπνο αντί για πατάτες ή ζυμαρικά μαζί με ξηρούς καρπούς πλούσιους σε ωμέγα-3 όπως καρύδια, λιναρόσπορο, και λαχανικά όπως σπανάκι, χόρτα και λάχανο θα κλείσουν ιδανικά μια τυπική μέρα διατροφής για τη μείωση των τριγλυκεριδίων.