Η αλήθεια για το σπλαχνικό λίπος

Όλοι έχουν λίγο λίπος στην κοιλιά, ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν επίπεδους κοιλιακούς, αυτό είναι φυσιολογικό. 

Η αλήθεια για το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος, όπως ονομάζεται, είναι αυτό το βαθύτερο λίπος που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ακόμη και για τους αδύνατους ανθρώπους. Το είδος αυτό του λίπους παρέχει αντικραδασμική προστασία γύρω από ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και άλλα. Αν το ποσοστό αυτού αυξηθεί τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, άνοιας και για ορισμένους καρκίνους, όπως του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν τέσσερα κλειδιά για τον έλεγχο αυτού του λίπους: άσκηση, διατροφή, ύπνος και διαχείριση του στρες.

  1. Άσκηση: Η έντονη άσκηση μειώνει το σύνολο του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας προς αυξημένης έντασης άσκησης τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.
  2. Δίαιτα: Δεν υπάρχει μαγική δίαιτα για το σπλαχνικό λίπος. Ευτυχώς η απώλεια βάρους με οποιαδήποτε δίαιτα, μειώνει και το λίπος της περιοχής.
  3. Ύπνος: Ο βαθύς ύπνος διάρκειας 6 με 7 ώρες μειώνει την αποθήκευση σπλαχνικού λίπους από τον άστατο 5ωρο ύπνο όπως απέδειξε μια έρευνα πέντε ετών όπου μελετήθηκε η σχέση ύπνου και σπλαχνικού λίπους.
  4. Άγχος: Η διαχείριση του άγχους με αναπνοές, διαλογισμό και ισχυρές σχέσεις φιλίας και οικογένειας προσφέρουν τη ζωογόνο ηρεμία που χρειάζεται ο οργανισμός.