Τι είναι οι ενδορφίνες και τι σκοπό εξυπηρετούν;

Τα καλά επίπεδα ενδορφινών είναι ένας καλός τρόπος υποστήριξης της συνολικής ευεξίας του οργανισμού.

Τι είναι οι ενδορφίνες και τι σκοπό εξυπηρετούν;

Οι ενδορφίνες, επίσης γνωστές ως ενδογενή οπιοειδή, είναι νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο για να ανακουφίσουν τον πόνο και να προάγουν την ευχαρίστηση. Οι ενδορφίνες προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο σώμα, όπως τη μείωση του πόνου και της δυσφορίας, ενώ βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και αυξάνουν την ευχαρίστηση. Η έλλειψη ενδορφινών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας όπως πόνους, κατάθλιψη, εναλλαγές της διάθεσης και εθισμό.

Το ερώτημα που γεννάται αφορά τον τρόπο που ενισχύονται τα επίπεδα ενδορφινών. Ευτυχώς είναι απλοί και μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας.

Η αερόβια άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης και η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των ενδορφινών, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση, όπως τα ενδοκανναβινοειδή, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Περίπου 20-30 λεπτά κάθε μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης.

Σε κάτι λιγότερο κοπιαστικό, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση, όπως η ντοπαμίνη. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης, πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες.

Συνολικά η πολυπόθητη αύξηση των ενδορφινών μπορεί να ενισχυθεί, εκτός από τους δυο αυτούς τρόπους, επίσης με το σεξ, τον διαλογισμό και οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί χαρά.