Ποιο είναι το πιο υγιεινό αλάτι για κατανάλωση;

Η κύρια διαφορά μεταξύ των ποικιλιών αλατιού οφείλεται στη γεύση και στη μαγειρική τους χρήση.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό αλάτι για κατανάλωση;

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, νεφρικής νόσου και εγκεφαλικού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για το περιεχόμενο της αλατιέρας; Θαλασσινό αλάτι, αλάτι kosher, αλάτι Ιμαλαΐων, ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών; Αν και είναι αλήθεια ότι το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχουν ιχνοστοιχεία, οι συγκεντρώσεις είναι τόσο χαμηλές που η ποσότητα που πασπαλίζετε στο φαγητό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνολική πρόσληψη αυτών.

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το πιο κοινό είδος. Είναι φτιαγμένο από ορυκτό αλάτι, μερικές φορές με πρόσθετα όπως ιώδιο ή αντισυσσωματικούς παράγοντες. Το θαλασσινό αλάτι παράγεται με εξάτμιση του θαλασσινού νερού και περιέχει ιχνοστοιχεία που προσθέτουν γεύση. Πρόσφατα, υπήρξε κάποια ανησυχία σχετικά με τα μικροπλαστικά που παραμένουν στο θαλασσινό αλάτι και ερευνάται.

Από την άλλη, το αλάτι Kosher έχει πιο χοντρή αλλά και τραγανή υφή για αυτό και είναι τέλειο για το κρέας ή για το φαγητό στο τραπέζι. Δεν περιέχει ιώδιο, επομένως είναι ο τύπος αλατιού που χρησιμοποιείται συχνότερα για παρασκευές ζύμωσης όπως το τουρσί.

Τέλος, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι ορυκτό εξορύσσεται από ορυχεία αλατιού και περιέχει οξείδιο του σιδήρου που του δίνει τη χαρακτηριστική ροδαλή απόχρωση.

Εν κατακλείδι από διατροφική άποψη, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τύπων αλάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι η γεύση.