Ποια είναι τα σνακ για καλύτερη υγεία

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητα των τροφών που επιλέγονται ως σνακ.

Ποια είναι τα σνακ για καλύτερη υγεία

Τα τελευταία χρόνια το σνακ έχει πάρει μια μάλλον κακή θέση λόγω της υπερφαγίας που έχει παρατηρηθεί. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι το σνακ μπορεί να μην είναι τόσο κακό τελικά.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο διατροφής αυτό το καλοκαίρι διαπίστωσε ότι τα σνακ υψηλότερης ποιότητας και όχι η ποσότητα ή ο χρόνος, συνδέονται με καλύτερους δείκτες υγείας της καρδιάς.

Τι κάνει όμως ένα σνακ ποιοτικό; Σκεφτείτε χορταστικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένα τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, σπόροι, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες ή λίπος για να σταθεροποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα. Τέτοια μπορεί να είναι:

  • ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο
  • κράκερ ολικής αλέσεως με τυρί

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερη για την υγεία. Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό μπορεί να μην ισχύει καθόλου. Η αύξηση της συχνότητας από 3 σε 6 γεύματα την ημέρα δεν βοήθησε την απώλεια βάρους και στην πραγματικότητα αύξησε την πείνα και την επιθυμία των συμμετεχόντων για φαγητό. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η απόσταση μεταξύ των γευμάτων με διαφορά 4-6 ωρών βοήθησε στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από τη συχνή κατανάλωση τροφής.

Έτσι, σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτών των μελετών είναι καλύτερο να καταναλώνονται λιγότερα γεύματα σε μεγαλύτερη απόσταση. Αλλά αν το τσιμπολόγημα είναι κάτι που δεν μπορεί να δαμαστεί, με προσεκτικές επιλογές και καλό συντονισμό, το σνακ μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία.