Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στη διατήρηση ενός ισχυρού οργανισμού.

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Για να διατηρηθούν και οι πνεύμονες σε καλή κατάσταση, ορισμένες τροφές πρέπει να αποφεύγονται και άλλες πρέπει να ενισχύονται.

Φυτικές ίνες

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδανικές για τους πνεύμονες και τι καλύτερο από σμέουρα, αρακά, φακές και πράσινα λαχανικά. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν πνεύμονες που λειτουργούν καλύτερα από εκείνους που δεν τις περιλαμβάνουν στη διατροφή τους. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν σπαγγέτι ολικής αλέσεως, σπόρους chia, κινόα, αχλάδια και μπρόκολο. Η ενίσχυση της διατροφής με σπανάκι, σέσκουλο και άλλων φυλλωδών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά.

Λυκοπένιο

Οι ντομάτες είναι από τις πλουσιότερες πηγές λυκοπενίου, το οποίο συνδέεται με την υγεία των πνευμόνων. Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων της μπορεί να βελτιώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών σε περίπτωση άσθματος ενώ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου σε περιπτώσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Το λυκοπένιο συνδέεται επίσης με μικρότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας για τους νεαρούς ενήλικες.

Τέλος δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα με τις θετικές τροφές τα κόκκινα και μπλε φρούτα όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες που είναι πλούσια σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη, στο οποίο οφείλεται και το χρώμα τους και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική φθορά των πνευμόνων. Σε μια μελέτη, ηλικιωμένοι άνδρες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες βατόμουρων την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή και καθόλου.