Αύξηση βάρους τον χειμώνα: Γιατί συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείτε

Αν και οι μικρές διακυμάνσεις του βάρους δεν προκαλούν ανησυχία, η αύξηση του βάρους κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της υγείας και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Αύξηση βάρους τον χειμώνα: Γιατί συμβαίνει και πώς να το διαχειριστείτε

Η αύξηση του σωματικού βάρους τον χειμώνα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που προκαλείται από παράγοντες όπως τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και η υπερκατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια των διακοπών και των εορτών.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους όλο τον χρόνο χωρίς να χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά οι θερμίδες ή να εφαρμοστούν αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Επιλέξτε κυρίως ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Προσπαθήστε η διατροφή να περιλαμβάνει πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αυγά και ψάρια.

Μειώστε την πρόσθετη ζάχαρη: Αυτό ο περιορισμός, είναι ένας απλός τρόπος να μειωθούν οι υπερβολικές θερμίδες προς όφελος της απώλειας βάρους.

Μην είστε πολύ περιοριστικοί: Η παράλειψη γευμάτων ή οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να αποτύχουν και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Μπορούν επίσης να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία.

Εστιάστε στη βελτίωση της υγείας, όχι μόνο στην απώλεια βάρους: Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλετε να χάσετε βάρος, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που παρακινούνται από λόγους υγείας και όχι μόνο από τη φυσική τους εμφάνιση τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι στο να διατηρούν το βάρος μακροπρόθεσμα.

Παραμείνετε δραστήριοι: Το να παραμένετε δραστήριοι όλο το χρόνο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία και το σωματικό βάρος. Προσπαθήστε να εντάξετε κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα στο πρόγραμμα όπως βόλτες ή επισκέψεις στο γυμναστήριο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος - Nutrition Coach