Μπάμιες: Τα αναπάντεχα οφέλη για την υγεία από το πιο παρεξηγημένο λαχανικό

Οι μπάμιες δεν είναι και τόσο δημοφιλείς, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας.

Μπάμιες: Τα αναπάντεχα οφέλη για την υγεία από το πιο παρεξηγημένο λαχανικό

Οι μπάμιες είναι ένας βρώσιμος λοβός σπόρων, είναι μέρος της οικογένειας της μολόχας, η οποία περιλαμβάνει επίσης το κακάο και το βαμβάκι. Οι μπάμιες περιέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα θρεπτικά συστατικά τους καταπολεμούν τις ασθένειες, προάγουν την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την καλύτερη πέψη.

Οι μπάμιες ενισχύουν την υγεία των οστών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες, περιέχουν περίπου το 6% του ημερήσιου ασβεστίου. Ακόμα καλύτερα, οι μπάμιες είναι γεμάτες με τη λιγότερο γνωστή βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη σημαντική για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της αντοχής των οστών.

Οι μπάμιες είναι επίσης πλούσιες σε πολυφαινόλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει την πίεση αίματος, τη χοληστερίνη και τη φλεγμονή που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Αποτελούν μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες παρέχει περισσότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν το 10% της ανάγκης των ενηλίκων την ημέρα. Ειδικότερα, περιέχουν υψηλές ποσότητες ενός τύπου ινών που ονομάζεται πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι μια προβιοτική ίνα που μοιάζει με τζελ, που σημαίνει ότι τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα χαρούμενο μικροβίωμα σημαίνει λιγότερες φλεγμονές και φούσκωμα και καλύτερες κενώσεις, κάτι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Με τόσα οφέλη για την υγεία σίγουρα αξίζουν μια προσπάθεια επανένταξης στο διατροφολόγιο.