Καθημερινές συνήθειες για την ανακούφιση της φλεγμονής

Αν στον χρόνο που αφιερώνει ο καθένας στην επιλογή και την προετοιμασία των γευμάτων παρέμβει με μικρές διορθωτικές κινήσεις τότε η καλύτερη διατροφή γίνεται το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι η πρόθεση από την οποία πηγάζει.

Καθημερινές συνήθειες για την ανακούφιση της φλεγμονής

Πολλές φορές με αφορμή κάποια φλεγμονή επιταχύνονται οι διαδικασίες επούλωσης στο σώμα. Αλλά η συνεχής παρουσία των φλεγμονών μπορεί να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και σε υγιή όργανα και ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τις κρατήσετε μακριά.

Αναβάθμιση της διατροφής: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα κόκκινα κρέατα και τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η αντικατάσταση τους με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ψάρια που καταπολεμούν τις φλεγμονές μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία με τις κατάλληλες συνταγές που θα έχουν το ίδιο και πολλές φορές καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Εμπλουτίστε το μενού με τροφές όπως ντομάτες, βατόμουρα, αμύγδαλα, καρύδια, φακές και σολομό.

Μια βόλτα κάπου κοντά: Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ένας γρήγορος περίπατος με τον σκύλο ή έναν φίλο, για να αποτραπεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Οι οδηγίες υγείας απαιτούν 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα.

Νηστεία αλλιώς: Η έρευνα δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια μόδα. Η κατανάλωση φαγητού μόνο σε ένα σταθερό χρονικό διάστημα κάθε μέρα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ακολουθήσετε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα. Μια κοινή μέθοδος περιλαμβάνει το φαγητό μόνο μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. καθημερινά.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος - Nutrition Coach