Τα καρότα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Το πορτοκαλί λαχανικό που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Τα καρότα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Η κατάθλιψη, αυτή η μάστιγα της εποχής μας, έγινε το «κόκκινο πανί» για τους απανταχού ψυχοθεραπευτές. Η ανάγκη να ξεπεράσει ο σύγχρονος άνθρωπος αυτή την παγίδα στην καθημερινότητά του έχει εξελιχθεί ορθά σε ύψιστη προτεραιότητα. Η καταθλιπτική συνθήκη επιβαρύνει όχι μόνο το ότομο αλλά και την κοινωνία με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Το καρότο είναι μια ρίζα που συχνά χαρακτηρίζεται ως η τέλεια υγιεινή τροφή. Είναι τραγανό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Τα καρότα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή β- καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Αποτελούν μια τροφή φιλική στην απώλεια βάρους, ενώ έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη υγεία των ματιών. Επιπλέον, η παρουσία της β-καροτίνης έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Τα καρότα βρίσκονται σε πολλά χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί, κόκκινο και μοβ. Τα πορτοκαλί καρότα οφείλουν το λαμπερό τους χρώμα σε αυτή τη β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και η οποία βρίσκεται επίσης στην κολοκύθα, τις γλυκοπατάτες και το πεπόνι.

Μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το θρεπτικό συστατικό με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι αποτρέπουν την κατάθλιψη, ωστόσο δεν μπορεί παρά να γίνει μια αγαπημένη επιλογή για να τονώσει τη διάθεση.