Δυσκοιλιότητα; Τρία απλά βήματα για να απαλλαγείτε

Ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα απλά και φυσικά.

Δυσκοιλιότητα; Τρία απλά βήματα για να απαλλαγείτε

Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών και η αποφυγή γευμάτων αργά το βράδυ, μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου. Όλοι βιώνουν περιστασιακά πεπτικά συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, αέρια, καούρα, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές στη ζωή και στη διάθεση.

Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών. Δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετα τροφίμων, τρανς λιπαρά και τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να προστατεύσει από πεπτικές παθήσεις.

Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών οι οποίες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και έτσι προστατεύουν από πολλές πεπτικές διαταραχές. Τρεις συνήθεις τύποι φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς και τα προβιοτικά. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πεπτικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα, η επαρκής πρόσληψη καλού λίπους όχι μόνο βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών αλλά επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αποτρέψει τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν λιναρόσπορο, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς (ειδικά καρύδια), καθώς και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες.

Τέλος η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών πίνοντας νερό και ποτά χωρίς καφεΐνη και τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.