Μπορεί η γλουτένη να επηρεάσει την αρθρίτιδα;

Τι λένε οι έρευνες για την «ένοχη» σχέση γλουτένης και αρθρίτιδας.

Μπορεί η γλουτένη να επηρεάσει την αρθρίτιδα;

Η γλουτένη ανήκει σε μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά. Στοιχεία επιστημονικών ερευνών τη συνδέουν με αυξημένη φλεγμονή και προτείνουν την χρήση προϊόντων χωρίς γλουτένη η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα από εκείνα που δεν νοσούν από τη νόσο. Εξειδικευμένες έρευνες καταδεικνύουν ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της νόσου και να βελτιώσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί εάν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα ωφελήσει τα άτομα με αρθρίτιδα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα δημητριακά πρωινού και τα αρτοσκευάσματα, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά, φρουκτόζη και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Επιπλέον, σε μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όσοι έτρωγαν υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων εμφάνισαν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ενός μακροπρόθεσμου δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τη συνολική υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών.