Θα έτρεχες να προλάβεις το μετρό εάν ήξερες ότι έτσι μειώνεις την πιθανότητα καρκίνου;

Καρκίνος: Νέα δεδομένα για την εκρηκτική δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο

Θα έτρεχες να προλάβεις το μετρό εάν ήξερες ότι έτσι μειώνεις την πιθανότητα  καρκίνου;

Τα άτομα που κάνουν 4 έως 5 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου έως και 32%, αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, μελέτησαν δεδομένα από φορητές συσκευές γυμναστικής που φορούσαν περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες και στη συνέχεια εξέτασαν τα αρχεία υγείας τους για 6 ή 7 χρόνια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας 62 ετών και ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν 4 έως 5 λεπτά υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (VILPA) είχαν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με άτομα που δεν έκαναν VILPA. Παραδείγματα τέτοιας άσκησης είναι οι έντονες δουλειές του σπιτιού, το να κουβαλάς βαριές τσάντες με ψώνια, το έντονο περπάτημα και τα παιχνίδια υψηλής έντασης με τα παιδιά.

Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ριπές του 1 λεπτού, αντί για όλες ταυτόχρονα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 3,5 λεπτά περίπου ημερησίως υψηλής έντασης άσκησης (VILPA) συνδέθηκε με 18% μείωση στα ποσοστά καρκίνου, σε σχέση με την ομάδα αναφοράς. Η μελέτη ανέφερε ότι 4,5 λεπτά ημερήσιας VILPA συνδέθηκαν με 32% μείωση των καρκίνων που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου.