Πολλά τα οφέλη της πρόπολης

Η πρόπολη, το πολύτιμο αυτό παράγωγο από τη δράση των μελισσών έχει ένα σωρό ευεργετικές χρήσεις

Πολλά τα οφέλη της πρόπολης

Τ

Τι είναι η πρόπολη;

Είναι γνωστό ότι το μέλι δεν είναι το μόνο πράγμα που φτιάχνουν οι μέλισσες. Παράγουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται πρόπολη από τις φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τα δέντρα. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των αποστημάτων. Οι Ασσύριοι την έβαζαν σε πληγές και όγκους για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση και να βοηθήσουν τη διαδικασία επούλωσης. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν μούμιες.

Θεραπευτικές ενώσεις στην πρόπολη

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 500 ενώσεις στην πρόπολη. Η πλειοψηφία αυτών των ενώσεων είναι μορφές πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις βλάβες στο σώμα. Συγκεκριμένα, η πρόπολη περιέχει τις πολυφαινόλες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή παράγονται στα φυτά ως μορφή προστασίας. Η πρόπολη περιέχει επίσης άλλες θεραπευτικές ενώσεις, όπως αμινοξέα, βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Άλλα συστατικά που βρίσκονται φυσικά στην πρόπολη περιλαμβάνουν τη γύρη, το κερί και τη ρητίνη. Η πρόπολη θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά μπορεί να μεταφραστούν στα ακόλουθα οφέλη για καταστάσεις όπως:

Καρκίνος: Σύμφωνα με μια έρευνα, η πρόπολη ίσως μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, να μειώσει την πιθανότητα τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά, να μειώσει τις παρενέργειες ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Χρόνιες ασθένειες: Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες από τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις της πρόπολης μπορεί να έχουν πιθανά καρδιαγγειακά, νευρολογικά και αντιδιαβητικά οφέλη.