Η αλήθεια για το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης αλλά υπό προϋποθέσεις

Η αλήθεια για το κοτόπουλο


Γύρω στο 2000 π.Χ., οι άνθρωποι στην Ινδία άρχισαν να εξημερώνουν τα κόκκινα πτηνά της ζούγκλας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σήμερα ο απόγονός του, το κοτόπουλο, κυριαρχεί στα πιάτα σε όλο τον κόσμο. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο από 98 κιλά κοτόπουλου κάθε χρόνο. Η διατροφική αξία του κοτόπουλου έχει εκτιμηθεί και επιβεβαιωθεί με κάθε τρόπο. Περιέχει τόση πρωτεΐνη όσο το βοδινό και χοιρινό κρέας χωρίς όλα τα λιπαρά και τις θερμίδες. Ένα στήθος 268 θερμίδων έχει 33 γραμμάρια πρωτεΐνης για την υποστήριξη των οστών, των μυών, του δέρματος, του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποδίδει επίσης το 10% του μαγνησίου των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού, συν σίδηρο για να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

Μπόνους: Το κοτόπουλο έχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, το απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεση της σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση.

Η παρουσία αρσενικού: Για δεκαετίες, οι παραγωγοί πουλερικών πρόσθεταν ένα φάρμακο με βάση το αρσενικό στις ζωοτροφές κοτόπουλου. Έκανε τα κοτόπουλα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα και έδινε στο ωμό κρέας τους ένα ελκυστικό ροζ χρώμα.

Αυτό το φάρμακο δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2011, αλλά πολλά άλλα φάρμακα με βάση το αρσενικό εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της τροφής για κοτόπουλο. Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η εκτροφή βιολογικών πουλερικών δεν επιτρέπει την χρήση τέτοιων τροφών με αρσενικό για αυτό και είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή.