Ταυρίνη - Κλειδί για την υγεία και την μακροζωία;

Τι είναι η ταυρίνη και πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό;

Ταυρίνη - Κλειδί για την υγεία και την μακροζωία;

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά σε τρόφιμα με πρωτεΐνη όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ προστίθεται επίσης σε ορισμένα ενεργειακά ποτά.

Ως αμινοξύ αναλαμβάνει διάφορους ρόλους στο σώμα, με πιο σημαντικό ίσως την λειτουργία της ως νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Σχηματίζει χολικά άλατα που βοηθούν στην πέψη και υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα. Λόγω της αφθονίας της στο σώμα και του ρόλου της στο νευρικό σύστημα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τον ρόλο της στη γήρανση κάτι το οποίο μελετάται με ζήλο στα εργαστήρια.

Η ανθρώπινη γήρανση, άλλωστε, είναι ένας αυξανόμενος τομέας έρευνας. Επάνω σε αυτό έχει παρατηρηθεί ότι η ανεπάρκεια στη θρεπτική ταυρίνη φαίνεται να οδηγεί στη γήρανση στα ζώα, αλλά οι ειδικοί προτείνουν περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Η μακροζωία αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο» της σύγχρονης έρευνας. Δεδομένα αξιόπιστων μελετών έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία μέσω διαφόρων μηχανισμών. Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη μακροζωία. Είναι γνωστό επίσης ότι ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων (π.χ. βιταμίνη Α ή σίδηρος) μπορεί να σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι επίσης γνωστό ότι οι ανθυγιεινές δίαιτες υψηλής επεξεργασίας και υψηλής περιεκτικότητας σε κρέας μειώνουν τη μακροζωία αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Οπότε ναι, αυτό που τρώμε έχει σίγουρα αντίκτυπο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η διαδικασία γήρανσης μέσω της διατροφής είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.