Διώξτε τον εφιάλτη της άνοιας από το μέλλον σας

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές για άνοια

Διώξτε τον εφιάλτη της άνοιας από το μέλλον σας

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων 85 ετών και άνω εμφανίζουν σημάδια της νόσου. Τα γονίδια των γονέων κατέχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την ηλικία, αλλά το ίδιο κάνουν και η διατροφή, η άσκηση, η κοινωνική ζωή και η παρουσία άλλων ασθενειών. Η άνοια δεν είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης.

Η ύπαρξη παραπάνω βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας αργότερα στη ζωή. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, που συνδέονται επίσης με την άνοια. Ο γιατρός μπορεί να κατευθύνει και να βοηθήσει στον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων απώλειας βάρους.

Τα καλύτερα διατροφικά μοτίβα βελτιώνουν την ποιότητα της υγείας και βοηθούν να διατηρηθεί ο κίνδυνος χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα τα αμυλούχα και υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα δεν μπαίνουν ποτέ στη λίστα των υγιεινών τροφών. Ένας λόγος παραπάνω ότι το ζευγάρωμα τους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές για άνοια. Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που εμφάνισαν άνοια συχνά συνδύαζαν επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά με υψηλούς υδατάνθρακες όπως πατάτες, αλκοόλ και γλυκά. Από την άλλη οι άνθρωποι που έμειναν υγιείς συνδύαζαν το κρέας τους με μια πλούσια μερίδα λαχανικών.

H υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση φαίνεται πως μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.