Ο "Λελούδας" τίμησε τη μουσταλευριά με σμυρνέικη μουσική

Μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας ο "Λελούδας"  τίμησε τη μουσταλευριά της Σμύρνης, με σμυρνέικη μουσική.

Ο  "Λελούδας" τίμησε  τη μουσταλευριά με σμυρνέικη μουσική

"Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, μετά τις 9μμ τιμούμε τη μουσταλευριά της Σμύρνης ταξιδεύοντας με τραγούδια στα παράλια της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου καταλήγοντας στον Πειραιά" έλεγε η πρόσκληση.

Το 1910, περίπου, χτίστηκε το μαγαζί, από τον τότε προύχοντα της περιοχής, με αφορμή μια παρεξήγηση με μια κοντινή ταβέρνα, στην οδό Πέτρου Ράλλη. Το 1928, ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, του Δημήτρη Λελούδα, με το ίδιο ακριβώς όνομα, ξεκίνησε να γράφει μια ιστορία που φέρει ακόμα την υπογραφή του.

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει εργάτες, πλανόδιοι αμαξάδες και μικροπωλητές, παρέες μουσικών, ρεμπέτες όπως ο γνωστός Ρούκουνας, άνθρωποι των τεχνών, ποδοσφαιριστές όπως ο Σαραλιώτης και ο Λεμονίδης, αστοί και μεγαλοαστοί, ποιητές όπως οι Μαρδάς και Κοντογιάννης, Γεραμάνης, ακόμα και ο Καζαντζίδης και άλλοι επώνυμοι που θέλουν να βρουν την ησυχία τους σε μια γωνιά, όπως κάποτε και επί σειρά ετών ο σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης.

Και το μότο του μαγαζιού "Σήμερα ο μπακαλιάρος μπαίνει στα βαθιά, οι κεφτέδες ευωδιάζουν,τα χόρτα χορεύουν,το τουρλού παντρεύεται και το βετούλι φοράει τα καλά του.
Το πανηγύρι των γεύσεων αρχίζει.

Στη σύναξη των μερακλήδων βρέθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, έγιναν ένα χάρη στις υπέροχες μουσικές, τραγούδησαν, χόρεψαν και έδωσαν ραντεβού στο άνοιγμα των κρασιών τον επόμενο μήνα.