Χούμους, η πολύτιμη κρέμα ρεβιθιού με ταχίνι

Το χούμους, ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, αξίζει τη φήμη του.

Χούμους, η πολύτιμη κρέμα ρεβιθιού με ταχίνι

Αυτή η απαλή κρέμα ρεβιθιού με ταχίνι εκτός από θαυμάσια γεύση λειτουργεί θαυμάσια και για την υγεία. Παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και φυτικής πρωτεΐνης που μπορεί να είναι χαμηλή, μόλις 2γρ σε κάθε 2 κουταλιές της σούπας, αλλά υπολογίσιμη.

Το χούμους περιέχει μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων όπως μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και θειαμίνη. Επιπλέον, περιλαμβάνει σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά στη χορτοφαγική και vegan διατροφή.

Τα συστατικά του χούμους όπως το ταχίνι και το ελαιόλαδο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά με αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Παρέχει σχεδόν 2γρ διαιτητικών ινών ανά μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (30γρ), που είναι περίπου το 6% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι ίνες που περιέχουν τα ρεβίθια μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα είδος λιπαρού οξέος που βοηθά στη θρέψη των κυττάρων του εντέρου.

Η κρέμα αυτή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά επίσης το ανθεκτικό άμυλο, λίπος και πρωτεΐνη που περιέχει. Το χούμους δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι επίσης ευέλικτο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή υγεία.