Κοιλιακό λίπος: Ο παράγοντας που αυξάνει την περίμετρο της μέσης και δεν είναι το αλκοόλ

Οι λόγοι που το λίπος αγαπά την κοιλιά μας

Κοιλιακό λίπος: Ο παράγοντας που αυξάνει την περίμετρο της μέσης και δεν είναι το αλκοόλ

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ένας λόγος που η κοιλίτσα δεν φεύγει. Το σώμα παράγει ορμόνες υπεύθυνες για το αίσθημα κορεσμού. Η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να μειώσει αυτές τις ορμόνες και την αποτελεσματικότητα τους. Για αυτό και μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση τροφής, ειδικά τη νύχτα και άρα να αυξηθεί το πάχος γύρω από την κοιλιά. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης και την λαχτάρα για τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος, που αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Το άγχος δεν είναι καλό ούτε για την ψυχική κατάσταση ή ούτε για το βάρος Πυροδοτεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που, εκτός των άλλων αυξάνει την επιθυμία για νόστιμες νοθείες σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες όπως πίτσα, πατάτες, μπισκότα, σοκολάτες. Η κορτιζόλη διευκολύνει την εναπόθεση λίπους γύρω από την κοιλιά κάνοντας την υπεύθυνη για την αύξηση βάρους ενώ αποτελεί μια ακόμα αφορμή για αγρυπνίες. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά.

Αν και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους, η έλλειψη κίνησης συμβάλλει επίσης. Για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους και άρα η περίμετρος της μέσης προτείνονται 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα.