Τελικά τα φρούτα τα τρώμε με άδειο ή γεμάτο στομάχι;

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αν τα φρούτα πρέπει να τρώγονται με άδειο ή με γεμάτο στομάχι

Τελικά τα φρούτα τα τρώμε με άδειο ή γεμάτο στομάχι;

Πρέπει τα φρούτα να καταναλώνονται με άδειο στομάχι; Ιδού ο πλέον διαδεδομένος μύθος σχετικά με το πότε πρέπει να τρώμε φρούτα. Σύμφωνα με αυτόν η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα επιβραδύνει την πέψη και κάνει το φαγητό να «κάθεται» στο στομάχι, να ζυμώνεται ή να σαπίζει. Επικρατεί μάλιστα η αντίληψη ότι η φρουτοφαγία με τα γεύματα προκαλεί αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα, όχι και τόσο ευχάριστα συμπτώματα. Πράγματι οι φυτικές ίνες στα φρούτα μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση τροφής στο στομάχι, όλα τα άλλα όμως είναι ασύστολα ψεύδη.

Τα φρούτα μπορούν να διατηρούν γεμάτο το στομάχι αλλά το φαγητό δεν μένει εκεί επ’ αόριστο. Το στομάχι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, κάτι που προκαλεί ζύμωση και σήψη. Όταν το φαγητό φτάνει στο στομάχι, αναμειγνύεται με τα στομαχικά οξέα. Το περιβάλλον του στομάχου γίνεται τόσο όξινο ώστε οι περισσότεροι μικροοργανισμοί είναι αδύνατον να αναπτυχθούν.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, το να λέμε ότι η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα είναι η αιτία του φουσκώματος, της διάρροιας και της δυσφορίας είναι εξίσου παραπλανητικό.

Τίποτε δεν επιβεβαιώνει την άποψη ότι η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι επηρεάζει τη μακροζωία, ή ότι προκαλεί κούραση ή μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Η κατανάλωση φρούτων σε ένα γεύμα μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, αυτό όμως είναι επιθυμητό καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού όσο και τη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.