Κι όμως, το άγχος και η κατάθλιψη περνά κι από το τηγάνι σας

Γιατί η κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

Κι όμως, το άγχος και η κατάθλιψη περνά κι από το τηγάνι σας

Σίγουρα η φράση «Είσαι αυτό που τρως» είναι γνωστή. Και μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποιο ανεπιθύμητο φούσκωμα, κάποιο αίσθημα κούρασης ή υπνηλίας που συνοδεύει ένα όχι και τόσο καλό γεύμα.

Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό που τρώμε μπορεί να μας επηρεάσει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Πιο συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη συνδέει μια δίαιτα πλούσια σε τηγανισμένα φαγητά – ιδιαίτερα τηγανητές πατάτες – με αυξημένα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης.

Ποια η σύνδεση των τηγανητών τροφίμων και της ψυχικής υγείας;

Στη μελέτη συμμετείχαν 140.728 άτομα και αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών ενέχει 12% και 7% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, αντίστοιχα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών σχετίζεται έντονα με υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης

λόγω μιας ουσίας στα τηγανητά τρόφιμα που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδη (acrylamide). Όπως αποδείχθηκε, η ουσία αυτή πυροδοτεί νευροφλεγμονή και διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Επιπλέον, τα τηγανητά φαγητά συνήθως στερούνται φυτικών ινών, θρεπτικών συστατικών και υγιών λιπαρών, τα οποία επηρεάζουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο έντερο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμφωνούν και επιβεβαιώνουν ότι τα τηγανητά και ανθυγιεινά τρόφιμα στην τυπική δυτική διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο κοινών χρόνιων ασθενειών και παθήσεων ψυχικής υγείας .

Αν και αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους λάτρεις των τηγανητών φαγητών, προσφέρουν επίσης μια πολύτιμη επιλογή που ο καθένας μπορεί να κάνει για τον εαυτό του.