Φύκια: Υγεία ή μεταξωτές κορδέλες ;

Τα εκπληκτικά οφέλη από την κατανάλωση φυκιών

Φύκια: Υγεία ή μεταξωτές κορδέλες ;

Τα φύκια ή τα θαλάσσια λαχανικά αποτελούν πηγή τροφής για τη ζωή των ωκεανών ενώ περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως ιώδιο και αντιοξειδωτικά. Αυτή η ιδιότυπη βλάστηση αναπτύσσεται κατά μήκος των βραχωδών ακτών σε όλο τον κόσμο, χρωματίζοντας τους βυθούς με έντονο κόκκινο και πράσινο μέχρι καφέ και μαύρο.

Παρέχουν απίστευτη γαστρονομική ευελιξία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά πιάτα, όπως ρολά σούσι, σούπες και μαγειρευτά, σαλάτες, συμπληρώματα διατροφής και smoothies. Τα φύκια περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών Α, C, Ε και Κ, μαζί με φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Μπορούν επίσης να είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης Β12 αλλά κι ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, εκτός από τις βιταμίνες A, C και E, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από την καταστροφή των κυττάρων. Η φουκοξανθίνη είναι ένα ισχυρό καροτεονειδές με μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει και στο μεταβολισμό του λίπους.

Εκτός από το ότι υποστηρίζουν την λειτουργία της καρδιάς, ίσως να μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους επειδή περιέχουν λίγες θερμίδες, φυτικές ίνες.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε ορισμένα φύκια, όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει ότι τα φύκια μπορούν να διασφαλίσουν την πρόσληψη όλων των αμινοξέων.