Νηστεία: Ψηφίστε τρόφιμα στην αυθεντική τους μορφή. Βάλτε μόνο φαντασία!

Επιλέξτε άθικτες και κατά το δυνατόν ανεπεξέργαστες τροφές

Νηστεία: Ψηφίστε τρόφιμα στην αυθεντική τους μορφή. Βάλτε μόνο φαντασία!

Οι δημοφιλείς φυτικές δίαιτες μπορεί να υποστηρίξουν στόχους συντήρησης βάρους, τη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης, την προστασία της υγείας της καρδιάς, καλύτερα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου και πολλά άλλα. Έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου ενώ επιπλέον, φαίνεται να μειώνουν τον πόνο από την αρθρίτιδα και την πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Εξαιτίας αυτού, αρκετοί φορείς υγείας συνιστούν αύξηση της ποσότητας φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή.

Μια κοινή ανησυχία σχετικά με τις χορτοφαγικές και αποκλειστικά φυτικές δίαιτες όπου ανήκουν και οι θρησκευτικές νηστείες, είναι ότι μπορεί να τους λείπει επαρκής πρωτεΐνη. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα χωρίς κρέας μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Για αυτό και χρειάζεται σωστός σχεδιασμός της διατροφής η οποία θα αποτελείται από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Οι φυτικές δίαιτες που βασίζονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, ειδικά σε βιταμίνη Β12, ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας.

Η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων φυτικών τροφών και η αύξηση της πρόσληψης ολόκληρων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, επιλέξτε άθικτες τις τροφές όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα εάν χρειάζεται και αποφύγετε τα συνθετικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σημείωση για τα «επεξεργασμένα τρόφιμα»: Δεν θεωρούνται όλα τα τρόφιμα που υφίστανται επεξεργασία ανθυγιεινά ή επιβλαβή.