Τίποτα δεν είναι αθώο! Τροφές υπεράνω υποψίας που μπορεί να γίνουν τοξικές

«Δηλητήρια» στην κουζίνα σας

Τίποτα δεν είναι αθώο! Τροφές υπεράνω υποψίας που μπορεί να γίνουν τοξικές

Μπορεί το μήλο να είναι δηλητηριώδες; Σε μια κουζίνα επικίνδυνα δεν είναι μόνο τα μαχαίρια και τα αναμμένα μάτια, αλλά και τροφές που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν όπλα θανάτου, όπως για παράδειγμα οι σπόροι μήλου και τα κουκούτσια κερασιού που περιέχουν ενώσεις που στο σώμα μετατρέπονται σε κυάνιο. Τέτοιες κρυμμένες τοξικές ενώσεις υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγονται.

Όπως αναφέρθηκε λοιπόν, το σκληρό κουκούτσι στο κεράσι είναι γεμάτο με πρωσικό οξύ, γνωστό και ως κυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Ευτυχώς δεν χρειάζεται ανησυχία σε περίπτωση κατάποσης καθώς παραμένουν άθικτα και αποβάλλονται από το σύστημα. Οι σπόροι μήλου έχουν επίσης κυάνιο, ωστόσο η προστατευτική επίστρωση που τα καλύπτει εμποδίζει το κυάνιο να εισέλθει στο σύστημά σε περίπτωση ατυχήματος. Παρόλα αυτά ακόμη και σε μικρές δόσεις, το κυάνιο μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αναπνοή, επιληπτικές κρίσεις και πιθανώς θάνατο.

Κυάνιο έχουν επίσης και τα πικραμύγδαλα, που περιέχουν αμυγδαλίνη, μια χημική ένωση που μετατρέπεται σε κυάνιο. Η κατανάλωση ακατέργαστων πικραμύγδαλων μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία και διάρροια. Τα γλυκά αμύγδαλα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το πικάντικο καρυδένιο μοσχοκάρυδο προσθέτει μια ωραία, ξηρή γεύση στα αρτοσκευάσματα. Αλλά από μια κουταλιά και πάνω μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό. Ακόμη και 2 κουταλάκια του γλυκού μπορεί να είναι τοξικά για το σώμα λόγω της μυριστίνης, ενός ελαίου που μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, υπνηλία, ζάλη, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ωμά κάσιους ξανασκεφτείτε το. Σιγουρευτείτε ότι έχουν ψηθεί ή έχουν περάσει από ατμό για να καταστραφεί η τοξίνη ουρουσιόλη που βρίσκετε στα κελύφη τους όπως και στον δηλητηριώδη κισσό.

Προσοχή λοιπόν γιατί τίποτα δεν είναι αθώο!